Obrenovac, 14.08.2022

O DIJALOGU


Izvor: nova.rs/Branka Vujnović/Lokalne novine | Obrenovac, 29.08.2020.
Lajčak: Korak do normalizacije odnosa Srbije i Kosova

Foto:BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno/MO


Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na  Fejsbuku da današnji razgovori u Briselu, u okviru nastavka dijaloga na ekspertskom nivou, nisu bili nimalo jednostavni, ali da predstavljaju korak bliže normalizaciji odnosa. Lajčak je naveo da su razgovori sa predstavnikom Srbije Markom Đurićem i Kosova Skenderom Hisenijem trajali nekoliko sati.

“Naši pregovori trajali su nekoliko sati i nikako nisu bili jednostavni. Ali stvorili su konstruktivan dijalog koji nas je doveo korak bliže krajnjem cilju dijaloga Beograda i Prištine, a to je normalizacija odnosa izmedju Srbije  i Kosova”.

Šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su razgovori sa predstavnicima Prištine, u Briselu, bili “neprijatni” jer je srpska delegacija morala da se suoči sa “ciničnim tvrdnjama” delegacije koju je predvodio Skender Hiseni, koordinator pregovaračkog tima Kosova.

Državni koordinator Kosova za dijalog sa Srbijom, Skender Hiseni, rekao je da je Srbija bila nekonstruktivna i da se vratila “elementima o kojima smo se načelno bili dogovorili”.

Početkom septembra, tačnije 6, očekuje se da se ponovo u Briselu nastavi razgovor na ekspertskom nivou Beograda i Prištine, a dan kasnije na najvišem političkom nivou, uz učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija.

Pre ovih sastanaka u Briselu, u septembru je predviđen sastanak najviših predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE