Obrenovac, 12.08.2022

PROGRAM EKONOMSKIH MERA VLADE ZA POMO─ć PRIVREDI


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 01.04.2020.
Vlada Srbije objavila je program paketa mera koje za cilj imaju smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom koronavirusa i podršku privredi Srbije

Foto:N1


Mere va┼że samo za one koji su otpustili manje od deset odsto radnika, ne ra─Źunaju─çi zaposlene na ugovor kojima je istekao pa nije produ┼żen, kao i za one koji su privremeno prekinuli poslovanje posle 15. marta.

Prvi i najva┼żniji zadatak dr┼żavne kase danas, kako je navela Vlada, jeste dovoljno i neometano finansiranje borbe za o─Źuvanje zdravlja i ┼żivota ljudi, odnosno zdravstvenog sistema koji je na prvoj liniji odbrane.

Drugi zadatak javnih finansija danas jeste umanjenje negativnih posledica po privredu i gra─Ĺane. Borba se vodi na dva fronta: sa─Źuvati ┼íto je mogu─çe vi┼íe radnih mesta i pomo─çi privredi u odr┼żavanju likvidnosti u toku trajanja ovih vanrednih okolnosti, navodi se.

Polazna osnova za predlog mera fiskalne politike u cilju ubla┼żavanja ekonomskih posledica pandemije izazvane koronavirusom su predstavljeni makroekonomski i fiskalni okvir. Pretpostavlja se sna┼żan pad privrede u drugom kvartalu, a zatim oporavak privrede do kraja godine. Direktan efekat paketa mera je pove─çanje deficita za 6,7 odsto BDP, tako da se ukupan deficit za 2020. godinu predvi─Ĺa na nivou od 9 odsto BDP. Pored direktnog efekta mera, indirektna pomo─ç privredi, uklju─Źuju─çi i efekte garantne ┼íeme, dosti┼że nivo od 11 odsto.

Po┼íto je cilj mera da se o─Źuva zaposlenost u toku trajanja vanrednog stanja, kao i da se pomogne privrednim subjektima kojima je ote┼żano poslovanje tokom vanrednog stanja, predlog je da se mere ne primenjuju na privredne subjekte koji su:

- tokom vanrednog stanja umanjili broj zaposlenih za vi┼íe od 10 odsto (ne ra─Źunaju─çi zaposlene na odre─Ĺeno vreme kojima ugovor isti─Źe tokom vanrednog stanja)

- privremeno prekinuli poslovanje pre proglašenja vanrednog stanja, odnosno pre 15. marta 2020. godine.

Prvi set mera

Prvi set predlo┼żenih mera pretpostavlja u najve─çem delu odlaganje pla─çanja dospelih poreskih obaveza, uz kasniju otplatu na rate, najranije od po─Źetka 2021. godine.

Odlaganje pla─çanja poreza i doprinosa na zarade sprovodi se u cilju obezbe─Ĺenja likvidnosti, odr┼żanja privredne aktivnosti i zaposlenosti. Odla┼że se i pla─çanje akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu. Ukupan procenjen efekat ovih mera iznosi oko 161 milijardi dinara, odnosno 2,9 odsto BDP, u periodu trajanja od tri meseca.

Odlaganje pla─çanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor, tokom trajanja vanrednog stanja, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama sa po─Źetkom najranije od 2021. godine. Ova mera za cilj ima pove─çanje likvidnosti svih privrednih subjekata u privrednom sektoru koji ispla─çuju zarade zaposlenima.

Tako─Ĺe, ova mera se odnosi na odlaganje pla─çanja poreza na prihod od samostalnih delatnosti svih preduzetnika. Pove─çanje likvidnosti se ogleda u odlaganju pla─çanja tro┼íkova poreza i doprinosa na zarade.

Svi poslodavci koji se opredele da koriste ovu meru mogu da koriste odlaganje pla─çanja tro┼íkova poreza i doprinosa na zarade do po─Źetka 2021. godine, a nakon toga se ostavlja mogu─çnost daljeg odlaganja pla─çanja ovih tro┼íkova najdu┼że do 24 meseca bez obaveze pla─çanja kamate na zahtev poreskog obveznika. Uslovi ovog daljeg odlaganja bi─çe dodatno precizirani. Osnovni uslovi za primenu ove mere su identi─Źni za sve poslodavce bez obzira na njihovu ekonomsku snagu.

Odlaganje pla─çanja akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu. Mera ima za cilj pove─çanje likvidnosti poreskih obveznika putem odlaganja pla─çanja akontacija za porez na dobit za 2020. godinu koje dospevaju u drugom kvartalu 2020. godine. Osnovni uslovi za primenu ove mere su identi─Źni za sve obveznike poreza na dobit bez obzira na njihovu ekonomsku snagu. Za poreske obveznike na koje se mera odnosi, osnovni uslovi za primenu su identi─Źni bez obzira na ekonomsku snagu konkretnog poreskog obveznika.

Osloba─Ĺanje davalaca donacija od obaveze pla─çanja PDV-a. Osnovni cilj ove mere je da se od pla─çanja PDV oslobode oni donatori koji svoje proizvode, odnosno proizvode ─Źijim prometom se bave doniraju ustanovama koje su neposredno uklju─Źene u aktivnosti koje imaju za cilj spre─Źavanje ┼íirenja i le─Źenje gra─Ĺana od bolesti Kovid-19. Smatramo da je propisivanje ove mere potpuno primereno okolnostima, kao i da uslove za primenu ove mere treba propisati na na─Źin koji ─çe onemogu─çiti bilo kakve zloupotrebe.

Drugi set mera

Drugi set mera odnosi se na direktna davanja preduze─çima, isplatu pomo─çi u visini minimalne zarade za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduze─ça, odnosno subvencije 50 odsto minimalne zarade velikim preduze─çima, ─Źiji zaposleni su poslati na prinudni odmor, zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada. Efekat ove mere procenjuje se na oko 1,8 odsto BDP.

Direktna pomo─ç preduzetnicima koji se pau┼íalno oporezuju i koji pla─çaju porez na stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduze─çima u privatnom sektoru - uplata pomo─çi u visini minimalca (za vreme trajanja vanrednog stanja), i za velika preduze─ça uplata pomo─çi u visini 50 odsto minimalca za zaposlene kojima je re┼íenjem utvr─Ĺen prestanak rada (─Źlan 116 i 117. Zakona o radu).

Kod ovog seta mera je napravljena razlika u na─Źinu primene po osnovu ekonomske snage obveznika. Naime, po┼ílo se od pretpostavke da su privredni subjekti koji su razvrstani kao velika privredna dru┼ítva imaju zna─Źajno ve─çu ekonomsku snagu u odnosu na preduzetnike, mikro mala i srednja pravna lice. U skladu sa navedenim, preduzetnicima, mikro, malim i srednjim pravnim licima je data ekonomska pomo─ç u visini neto minimalne zarade za svako lice koje kod njih ima status zaposlenog.

Za pravna lica koja su klasifikovana kao velika, pomo─ç je opredeljena srazmerno broju lica koja ovi poslodavci zadr┼żavaju u radnom odnosu iako je za radom tih lica privremeno prestala potreba. Shodno tome, ovaj set mera je usmeren na to da dr┼żava efektivno podnese deo tereta isplate naknada zarada licima za koje je nastupio prekid rada, a koja poslodavci ÔÇôvelika pravna lica zadr┼żavaju u radnom odnosu.

U vezi sa primenom ove mere, posebno bi trebalo imati u vidu da se ne ulazi u poslovnu politiku poreskih obveznika ÔÇô velikih pravnih lica, niti se ograni─Źava broj zaposlenih kojima se utvr─Ĺuje prekid rada (ali ne i prekid radnog odnosa), niti se na bilo koji na─Źin uti─Źe na obim prava koji zaposleni ostvaruju u toku prekida rada.

S druge strane, predlo┼żenim merama poslodavci se u dovoljnoj meri stimuli┼íu da odr┼że postoje─çi nivo zaposlenosti, dok se u slu─Źaju preduzetnika, malih, mikro i srednjih pravnih lica, ve─çim obimom prava dodatno ja─Źa likvidnost u cilju odr┼żavanja poslovanja, odnosno odustajanja od pokretanja postupaka prestanka obavljanja poslovanja.

Tre─çi set mera

Cilj tre─çeg seta mera je o─Źuvanje likvidnosti privrednih subjekata u uslovima ekonomske krize o─Źekivane tokom i po okon─Źanju vanredne situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa. Ovim programom Vlada Srbije ┼żeli da minimizira spoljne uticaje (pad tra┼żnje, prekid lanaca snabdevanja i dr.) i njihove posledice (smanjene zaposlenosti, nelikvidnost i dr) na poslovanje srpske privrede.

Program predvi─Ĺa dve mere:

- program za dodelu kredita za odr┼żavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za kompanije iz segmenta preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, poljoprivrednih gazdinstava i zadruga koji su registrovani u relevantnom registru preko Fonda za razvoj Republike Srbije,

- garantne ┼íeme za podr┼íku privredi u uslovima Kovid-19 krize za kredite za odr┼żavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za kompanije iz segmenta preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, kao i poljoprivrednih gazdinstava preko komercijalnih banaka koje posluju u Srbiji.

Ukupna vrednost programa predvi─Ĺenih ovom merom iznosi 264 milijarde dinara (oko 2.2 milijarde evra).

Program finansijske podrške privredi Fonda za razvoj Republike Srbije

U cilju o─Źuvanja stabilnosti finansijskog i privrednog sistema Republika Srbija ─çe preko Fonda za razvoj obezbediti program za dodelu kredita za odr┼żavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za kompanije iz segmenta preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, poljoprivrednih gazdinstava i zadruga tj. privrednim subjektima iz sektora proizvodnih i uslu┼żnih delatnosti registrovanih u relevantnom registru, ─Źime ─çe se na tr┼żi┼ítu obezbediti 24 milijarde dinara (oko 200 miliona evra) novih plasmana.

Sredstva po ovom programu ne mogu se koristiti za finansiranje organizovanja igara na sre─çu, lutrije i sli─Źne delatnosti, trgovinske delatnosti, prometa naftom i naftnim derivatima proizvodnje i prometa bilo kog proizvoda ili usluge koje se prema doma─çim propisima i me─Ĺunarodnim konvencijama i sporazumima smatraju zabranjenim.

Garantna ┼íema za podr┼íku privredi u uslovima Kovid-19 krize. U cilju o─Źuvanja stabilnosti finansijskog i privrednog sistema Republika Srbija ─çe komercijalnim bankama koje posluju na teritoriji Republike Srbije obezbediti garantnu ┼íemu za dodelu kredita za odr┼żavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za kompanije iz segmenta preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, kao i poljoprivrednih gazdinstava po zakonu o ra─Źunovodstvu, ─Źime ─çe se na tr┼żi┼ítu obezbediti 240 milijardi dinara (oko 2 milijarde evra) novih plasmana po povoljnim uslovima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE