Obrenovac, 28.01.2022

52. PROTEST 'JEDAN OD PET MILIONA'


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 01.12.2019.
U znaku godišnjice, uzbunjivača i povučenog NIN-a

Foto:N1
U Beogradu je sinoć održan 52. protest "Jedan od pet miliona" koji je bio u znaku obeležavanja godišnjice prvog skupa u Kruševcu pod nazivom "Stop krvavim košuljama", pokrenutog zbog prebijanja tadašnjeg lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u tom gradu.

Sa protesta je poručeno da će šetnje biti nastavljene svake subote do, kako je rečeno, konačne pobede i odlaska aktuelnog režima. Završetak protestne šetnje obeležio je napad na jednog od orgnaizatora Srđana Markovića, koji kaže da ga je davio čovek koji je do tada snimao protest.

"Prošlo je godinu dana od jedne razbijene glave, godinu dana od prve pobune koja je pokrenula maraton revolucija i pobuna protiv diktatorskog režima. Za tih godinu dana pokazali smo istrajnost, pokazali smo da ništa ne može da nas zaustavi i odvrati od ideje da promenimo izvitoperen sistem", saopštili su ranije organizatori protesta.

Protestno okupljanje u Beogradu počelo je u 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a posle održanih govora okupljeni su krenuli u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije. Demonstranti nose parole "Sloboda za Aleksandra (Obradovića)", "Nema sreće bez slobode ni slobode bez pravde" i "Bojkot".

Kolona je na putu ka Vladi Srbije prošla pored zgrade Radio televizije Srbije (RTS) gde je tada trajala blokada koju je organizovao Pokret Dveri. Organizatori su sa kamiona pročitali zahteve koji su upućeni rukovodstvu RTS od kojeg se traži gostovanje Borka Stefanovića, posle čujeg su prebijanja i počelli protesti pre godinu dana. Zatraženo je i da ostali opozicioni lideri dobiju prostor na javnom servisu.

U trenutku dok su sa kamiona čitani zahtevi ispred ulaza u RTS u Takovskoj ulicu uz baklje pojavilo se i rukovodstvo Dveri, predvođeno Boškom Obradovićem. Time je bila završena, kako su naveli, "poslednja blokada upozorenja".

Kolona sa učesnicima protesta "Jedan od pet miliona" zatim je nastavila do Vlade Srbije gde se sa kamiona čula pesma Bajage i instruktora "Pada Vlada".

Ispred zgrade u Nemanjinoj 11 simbolično je okačena krvava košulja, koja asocira na godinu dana od napada na Borka Stefanovića.

Jedna od organizatorki protesta, Valentina Reković poručila je da će pasti Vlast Aleksandra Vučića koju je nazvala bandom i kartelom. Kao jedan od glavnih zahteva Reković je istakla fer i slobodne izbore.

U Kruševcu je 30. novembra prošle godine održan prvi protest pod nazivom "Stop krvavim košuljama" pošto je nedelju dana ranije u tom gradu pretučen tadašnji lider Levice Srbije Borko Stefanović, a sadašnji zamenik predsednika Stranke slobode i pravde.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE