Obrenovac, 05.10.2022

SAMO DVE PARTIJE U SRBIJI IMAJU PREDSEDNICE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 02.01.2020.
Kvote su uvele žene u politički život, ali ne i na funkcije

Foto:Printscreen
Iako Ustav Republike Srbije daje zakonski osnov za uvođenje i uređivanje rodne ravnopravnosti, a država se obavezuje da garantuje ravnopravnost žena i muškaraca i razvija politiku jednakih mogućnosti, naša zemlja i dalje nije dostigla taj nivo kada je u pitanju sfera politike.

U političkom i javnom životu Srbije žene nisu dovoljno zastupljene, iako postoje veliki pozitivni pomaci, posebno na republičkom nivou. Srbija je, po mišljenju Miloša Đajića iz Centra modernih veština, ocenjena solidno po pitanju rodne ravnopravnosti kada se posmatra državni nivo na kom su žene zauzele vodeće pozicije, ali nedostatak zakonske regulative baca senku na pitanje ravnopravnosti u Srbiji.

POVEĆANJE KVOTE

- Mi se hvalimo da imamo guvernerku, predsednicu Skupštine Srbije, predsednicu Vlade, pet ministarki, veliki broj žena u Narodnoj skupštini. Međutim, ono što nedostaje je povećanje kvote na 40 odsto, jer ovu kvotu od 30 procenata imamo već 15 godina, a valjda smo kao društvo toliko napredovali da imamo veći broj žena koje su spremne da se uhvate ukoštac sa problemima sa kojima se njihove zajednice suočavaju. To je jedan od problema i to je bilo predviđeno novim zakonom o ravnopravnosti, ali, nažalost, taj zakon nije ugledao svetlost dana. Drugi problem je politička atmosfera koja ne podstiče žene i one beže iz politike. Tako dobijamo atmosferu koja nije po meri žena - kaže Đajić.

Uvođenje kvota znatno je promenilo sliku učešća žena u političkom životu Srbije. Posle lokalnih izbora u septembru 2004. godine u opštinskim skupštinama bilo je prosečno 15-25 odsto žena, što je značajan pomak imajući u vidu da je posle prvih višepartijskih izbora 1992. taj procenat iznosio tek 1,7 odsto.

Za vreme Miloševića najviše je bilo 5,5 odsto žena, dok su demokratske promene 2000. godine rezultirale sa 11 odsto žena u Narodnoj skupštini i 6-7 odsto njih u opštinskim skupštinama, što je bio nivo arapskih zemalja.

Posle primene sistema kvota na lokalnim izborima, u septembru 2004, taj procenat je utrostručen, pa danas u opštinskim skupštinama ima 15-25 odsto žena.

Dakle, forma je ispunjena, ali šta je sa suštinom?

MANJE ZNANJE I ZAINTERESOVANOST

- Kao glasači, žene su zastupljene podjednako na izborima i glasanju. Problem je jer postoji veliki disbalans kako one same sebe ocenjuju po pitanju znanja o politici i koliko su suštinski zainteresovane za politiku. Mnogo je manja zainteresovanost i samoprocenjeno znanje između žena i muškaraca. Prema poslednjim istraživanju, zainteresovanost žena za politiku je oko 20 odsto, a muškaraca duplo više, dok je znanje o politici oko 10 odsto, a kod muškaraca dva do tri puta više. Tu je disbalans očigledan. Otkako su uvedene izborne kvote, stvari su se promenile nabolje. Ranije smo u predstavničkim telima imali 10 odsto žena, a devedesetih i pet odsto, onda je taj procenat porastao na 20, a danas zakonskom regulativom do 30 odsto - objašnjava Vujo Ilić, politikolog.

SAMO ŠEST PARTIJA VODE ŽENE

Interesantno je da su žene veoma malo zastupljene na čelu političkih partija, a ako ih i ima, uglavnom je reč o manjinskim strankama.

- Po pitanju zastupljenosti žena na čelu partija ispunili smo minimum, jer naše partije vode muškarci. Od 120 registrovanih partija, samo šest vode žene, a od toga su četiri manjinske partije. Dakle, samo dve partije u celoj Srbiji vode žene. Parlamentarne grupe su bolje organizovane, ali u partijama ne. Trebalo bi da se bavimo partijama i pitanjem koliko su one demokratske - ističe Vujo Ilić.

ČEŠĆE ZAMENICE

Daleko dramatičnija slika je kada se radi o rodnoj ravnopravnosti u jedinicama lokalne samouprave. Prema istraživanju poverenika za zaštitu ravnopravnosti, najveća razlika u učešću žena i muškaraca u opštinama i gradovima je na poziciji predsednika opštine, odnosno gradonačelnika.

- Od 169 jedinica lokalne samouprave, postoji svega 12 predsednica opština/gradonačelnica, ili 7,1 odsto, što ukazuje na odnos polova prilikom izbora lica na najvišu rukovodeću poziciju u lokalnim samoupravama. Takođe, svega 14 odsto žena je na poziciji predsednice skupštine opštine/grada. Analiza upitnika za praćenje sprovođenja preporuke mera pokazuje da žene imaju nešto veću šansu da budu imenovane na pozicije zamenica.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE