Obrenovac, 08.12.2021

PREDSEDNIŠTVO I VLADA SE SELE U PALATU SRBIJA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 02.11.2019.
Svi osim jednog ministarstva

Foto:Slobodan Miljević/Tanjug
Kompletna Vlada Srbije, skoro sva ministarstva i Predsedništvo trebalo bi u naredne dve godine da se presele u Palatu Srbija na Novom Beogradu, saznaje nezvanično "Blic".

Tako bi se predsednik Vlade, sva ministarstva i predsednik Republike u budućnosti nalazili na istom mestu. Taj plan postoji već dugo, ali sada postoji i rešenost da se on sprovede, pa bi u njegovu realizaciju trebalo da se uđe u narednih nekoliko meseci.

- Preseljenje u Palatu na Novom Beogradu značilo bi da su sva ministarstva na jednom mestu, to bi povećalo efikasnost, skratilo vreme za koje određeni posao mora da se uradi - navodi izvor "Blica" iz vrha vlasti.

Palata Srbija, nekada Palata Federacije ili SIV, sagrađena je između 1947. i 1959. godine, a prostire se na površini od 5.500 kvadratnih metara. Trenutno u njoj ima oko hiljadu kancelarija. Međutim, planovi za budućnost nešto su drugačiji.

- Ideja je da se napravio jedan ogroman prostor, open spejs, tako da većina zaposlenih sedi na istom mestu što bi takođe trebalo značajno da unapredi sve procese, a posebno one koji se tiču zajedničkih poslova više ministarstava - navodi izvor "Blica".

Isti sagovornik kaže i da se trenutno traži dizajner enterijera ili više njih koji bi se uhvatili u koštac sa preuređivanjem velikog prostora.

- Za izradu projekta, a potom i za izvođenje neophodnih radova biće potrebni meseci svakodnevnog rada, ali očekujemo da dobijemo ultramoderan prostor i da značajno podignemo efikasnost - navodi sagovornik "Blica".

Zanimljivo je da u slučaju preseljenja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je i najbrojnije, neće ostati u Palati gde je do sada bilo, već je u planu preseljenje i za pripadnike MUP-a.

- Još se razmišlja o lokaciji, ali to bi takođe trebalo da bude rešeno u narednih godinu dana - kaže izvor.

Palata Srbije nekada se zvala Palata Federacije ili kolokvijalno SIV 1. Izgrađena je krajem pedesetih i šezdesetih godina za potrebe tadašnje savezne vlade, odnosno Saveznog izvršnog veća.

Od 1992. do 2003. je bila sedište Vlade SR Jugoslavije, a od 2003. do 2006. sedište Saveta ministara državne zajednice Srbije i Crne Gore. Istovremeno, u ovoj zgradi je svoju kancelariju imao predsednik SFRJ Josip Broz Tito, predsednici Predsedništva SFRJ, predsednici SRJ, te jedini predsednik SCG Svetozar Marović. Posle raspada SCG, maja 2006. godine, zgrada je prešla u nadležnost Vlade Republike Srbije.

Nakon održavanja predsedničkih izbora 2017. godine, najavljena je mogućnost da ova zgrada postane novo sedište predsednika Srbije, dok bi zgrada Predsedništva na Andrićevom vencu ponovo bila pretvorena u muzej.

Posebnu vrednost čine dela jugoslovenske likovne i primenjene umetnosti koja predstavljaju integralni deo unutrašnjeg uređenja Palate. Među njima se svojim umetničkim i kulturno-istorijskim značajem posebno ističu radovi Petra Lubarde, Antuna Augustinčića, Frana Kršinića, Peđe Milosavljevića, Stojana Aralice, Milana Konjovića, Ignjata Joba i drugih.

Površina 5.500 kvadrata

Projektovana je u obliku slova N i obuhvata površinu od 5.500 kvadrata. Ispred srednjeg krila nalazi se niži deo pokriven staklenom kupolom u kome je svečana dvorana koja može da primi dve hiljade zvanica. Objekat sadrži šest salona kao i oko hiljadu kancelarijskih prostorija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE