Obrenovac, 09.12.2021

AMBASADORKA KINE O SUROVOM RATU 1999. GODINE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 04.01.2020.
Čen Bo: Ne mogu da zaboravim NATO bombardovanje Srbije

Foto:Deposiphotos/Ruletkka
Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo izjavila je kako je bila svedok surovosti rata i da nikad neće zaboraviti NATO bombardovanje 1999. godine.

Za vreme bombardovanja Srbije 1999. Čen Bo je bila treći sekretar u Ambasadi Kine u SR Jugoslaviji.

"To su iskustva iz mog života koja se ne mogu zaboraviti. Svedok sam surovosti rata, herojske borbe naroda Srbije da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet i prijateljstva dvaju naroda krvlju utemeljenog. Današnja Srbija vratila se na put stabilnosti i razvoja, a grad Beograd cveta. Današnja Srbija je u najboljem stanju u poslednjih 30 godina. Na putu ka prosperitetu i razvoju nema najboljeg, samo boljeg. Verujem da će budućnost Srbije biti još bolja. Raduje me što naša saradnja može doprineti prosperitetu i razvoju Srbije", izjavila je Čen Bo u intervjuu za Novosti.

Po pitanju tzv. države Kosova, odnosno pritiska zapadnih država da Srbija prizna njegovu nezavisnost, Čen Bo podržava legitimne zahteve naše zemlje.

"Kina oduvek poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, razume i podržava legitimne zahteve Srbije po pitanju KiM, ceni napore da se putem dijaloga pronađe rešenje za ovo pitanje. Smatramo da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN važna pravna osnova za rešavanje kosovskog pitanja. Sve strane treba da podstiču dijalog i pregovor u skladu sa ciljevima i principima Povelje UN", rekla je ona.

Srbija je često na udaru zbog dobrih odnosa sa zvaničnim Pekingom, na šta Čen Bo odgovara da ne vidi razlog za bilo kakvu kritiku.

"Kina i Srbija su nezavisne i suverene države, imaju pravo da odlučuju o svojoj spoljnoj politici i da biraju sopstvene partnere. Saradnja Kine i Srbije obostrano je korisna, u njoj obe strane pobeđuju. Ona podstiče ekonomski razvoj obeju država i donosi opipljivu korist narodu naše dve zemlje. Naša saradnja takođe je transparentna i otvorena i nije usmerena protiv neke treće strane, već pozdravlja i njihovo aktivno učešće. Zato ne vidim razlog da neko vrši pritisak na Srbiju ili je kritikuje", zaključila je ambasadorka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE