Obrenovac, 09.12.2021

57. PROTEST 'JEDAN OD PET MILIONA'


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 05.01.2020.
Zaglušujuća buka sa kamiona pred ulazom u RTS dok traje Dnevnik

Foto:P.Dimitrijević/RAS Srbija
Protest "1 od 5 miliona" održan je sinoć u Beogradu 57. put, prvi put u novoj godini. Učesnici su se okupili od 18 sati na platou kod Filozofskog fakulteta, odakle su u koloni prošetali centralnim gradskim ulicama do zgrade RTS-a. Kamion sa ozvučenjem parkirali su pred ulazom u televiziju i organizatori protesta sa njega su puštali zaglušujuću muziku i buku "do kraja Dnevnika".

- Dobro veče, Beograde! Srećna Nova godina i praznici svima. Hvala svim ljudima koji su se tokom ovih dana ipak odlučili da dođu, koji su izabrali da umesto sedenja u toplim domovima pokažu sistemu da ne valja i da neće da ga trpe. Ovo je prvi protest u ovoj godini, a voleo bih da se zapitamo kako je sve izgledalo pre godinu dana, da li je izgledalo da će ovoliko ljudi biti na ulicama protiv ovog sistema, da će se pojaviti Aleksandar Obradović, da će vlast pristati na razgovore sa opozicijom... - poručio je Srđan Marković, jedan od organizatora protesta.

Marković je naveo i da su učesnici protesta svesni da je u pitanju “maraton, duga borba”, da su potrebni strpljenje i odlučnost.

- Dokazali smo da su protesti jedino mesto odakle dolaze promene. Dokazali smo da se ne plašimo i da ćemo se izboriti za promene - rekao je Marković sa kamiona.

Pozivajući učesnike protesta u šetnju, Marković je dodao:

- Hajdemo ka instituciji koja je počela da otvara svoja vrata, makar to bilo i samo lažno. Hajdemo do RTS-a, da im poželiko kakvi da budu i da im kažemo šta očekujemo od njih.

Među okupljenima su bili su i karikaturista Dušan Petričić, arhitekta Dragoljub Bakić, novinar Srđan Škoro, kao i lideri Narodne stranke Vuk Jeremić i potpredsednik Stranke slobode i pravde Marko Bastać.

Na ulazu u zgradu RTS-a iz Takovske ulice markerima su ispisane poruke "Nije srpski ćutati" i "5 minuta za 5 miliona", a potom je kamion sa ozvučenjem dovezen na ulaz iz Aberdareve ulice, gde su organizatori "čitali informacije kakve ne mogu da se čuju na javnom servisu" i puštali su glasnu muziku, šumove i pištanje, rešeni da to rade do kraja Dnevnika na RTS-u.

Pozivajući okupljene da ostanu dok se ne završi Dnevnik, odnosno performans, Marković je pozvao učesnike i na novo okupljanje sledeće subote, najavljujući i da će skup 18. januara biti posvećen Oliveru Ivanoviću, ubijenom lideru kosovskih Srba.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra 2018. u Kruševcu, nekoliko dana pošto je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu. Dan posle napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi posle nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE