Obrenovac, 01.12.2021

ZAVRŠENO ZASEDANJE U SKUPŠTINI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 05.07.2019.
U ponedeljak o povećanju cene putarine i komunalnoj miliciji

Foto:Tanjug/Zoran Žestić
Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu u načelu i po pojedinostima po sve četiri tačke dnevnog reda Dvanaestog vanrednog zasedanja i zakazali glasanje o predloženim zakonima za ponedeljak u 10 sati.

U toku jučerašnje rasprave, poslanici su raspravljali o amandmanima o Predlogu zakona o komunalnoj miliciji, kojih je bilo 78, i o jednom amandmanu na Predlog zakona o izmeni zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Osim ta dva zakona, poslanici će se u ponedeljak izjašnjavati i o Predlogu zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora autoputa E-761, deonica Pojate-Preljina i Predlogu zakona o nauci i istraživanjima.

Na Predlog zakona o izmeni zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, amandman je podnela Srpska radikalna stranka, i to, kako je navela Vjerica Radeta, na član 1 tog zakona koji predviđa povećanje cene putarine za 12 odsto.

Radeta je kazala da je SRS amandmanom predložila da se putarina poveća za dva odsto, umesto za 12, što je Vlada Srbije odbila, jer, kako se navodi u njenom obrazloženju, putarina treba da obezbedi povraćaj troškova izgradnje puteva i i njihovo održavanje.

- Korektno bi bilo povećanje od dva odsto, to ne bi mnogo ugrozilo budžet građana - kazala je Radeta.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, u odgovoru Radeti, kazao je da je Vlada Srbije mnogo uradila na realizaciji kapitalnih projekata u saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi, što, kako je ocenio, omogućava privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mesta.

Dodao je i da su cene materijala i opreme koja se koristi za održavanje puteva porasli u odnosu na 2009. godinu za 23 do 32 odsto, dodajući da je od 2009. godine do danas samo jednom podignuta cena putarine, i to za 10 odsto.

- Važno je da se saobraćajna infrastruktura uredi u skladu s potrebama moderne države u 21. veku. Struktura korisnika naših puteva je takva da imamo, nažalost, i onih koji su lošijeg finansijskog stanja, ali i kamiona, kojih je sve više i čije plaćanje putarine može doprineti budžetu Srbije - kazao je Ružić.

Poslanik vladajuće koalicije Veroljub Arsić kazao je da je postala uobičajena fraza, koja je, inače, netačna, da država otima od građana i ulaže u sumnjive poslove ili da se tim novcem bogate oni koji su na vlasti.

Kako je naveo, sređivanjem i izgradnjom putne infrastrukture, Srbija postaje saobraćajno bezbednija zemlja.

- Ljudski život nema cenu koju možemo da platimo ako neko nastrada zbog lošeg puta, loše signalizacije. Žalimo se zbog povećanja od 20 ili 30 dinara u jednom pravcu, na primeru deonice Požarevac - Beograd, a pojedinačno to nikome ne znači mnogo, ali zbog toga ćemo imati bolje i bezbednije puteve - kazao je Arsić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE