Obrenovac, 12.05.2021

OBELEŽENA GODIŠNJICA 'OLUJE' U KRUŠEDOLU


Izvor: RTS/Vestionline,Lokalne novine | Obrenovac, 05.08.2019.
Manifestacija pod nazivom 'Oluja je pogrom' počela je minutom ćutanja za sve stradale

Foto:Tanjug
Državna manifestacija posvećena sećanju na sve stradale i prognane Srbe povodom 24. godišnjice „Oluje“ održana je juče u Krušedolu na platou ispred manastira, na Fruškoj Gori.

Prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio da je obaveza srpskog naroda da nam se više nikad ne dogodi nesloga.

Najavio je da će iduće godine sećanje na stradale i prognane u „Oluji“ biti održano u Beogradu, na Trgu Republike.

Okupljenima je prikazan kratak dokumentarac o proterivanju Srba, a zatim se u ime izbeglih obratila Milica Jurić, koja je u vreme „Oluje“ imala devet godina.

– Nema sela, kuće, Krajine. Sve je nestalo u jednoj noći. Deda mi je rekao da nikada nije sanjao Srbiju već uvek Liku – rekla je Jurićeva.

Ona se potom zahvalila Srbiji u kojoj je, kaže, njena porodica našla slobodu.

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su prošle 24 godine od kada je donesena odluka Hrvatske da se očisti Krajina od Srba.

Dodik je podsetio da je prošli vek bio vek srpskog stradanja.

– To je vek koji će nam ostati zapamćen po onima kojima smo dali slobodu a koji su nam vratili tako što su nas pobili, proterali i oduzeli nam imovinu – rekao je Dodik.

Srpski član predsedništva BiH poručio je da srpski narod ne želi više podele na izbeglice i one koji su došli.

– Mi smo deo jedinstvenog naroda, dovoljno su nas delili drugi. Sloboda našeg naroda isključivo zavisi od toga da li imamo državu. Gde nemamo državu ,osuđeni smo na stradanje – poručio je Dodik.

Prethodno je parastos svim žrtvama služio patrijarh srpski Irinej.

Manifestaciji su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministri, crkveni velikodostojnici, Srbi izbegli tokom „Oluje“.

U organizaciji Udruženja raseljenih parastos žrtvama „Oluje“ služen u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

U Hrvatskoj u Donjem Lapcu je održan komemorativni skup u organizaciji Srpskog nacionalnog veća i uz učešće Inicijative mladih za ljudska prava. Parastos je služen i u Markovcu kod Knina, kao i u drugim pravoslavnim hramovima u Hrvatskoj.

Hrvatska vojska je 4. avgusta 1995. godine na području tadašnje Republike Srpske Krajine počela operaciju „Oluja“, u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u gotovo potpuno napušten i prethodno žestoko granatiran Knin, u kojem je pre „Oluje“ živelo više od 90 odsto Srba.

Sa teritorije Republike Srpske Krajine krenuo je talas izbeglica u kojem je bilo više od 200.000 ljudi.

U nastavku akcije u BiH, operacijom „Maestral“, hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika iz Bosne i Hercegovine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE