Obrenovac, 19.01.2022

EU KAŽE DA MORA


Izvor: FoNet,Lokalne novine | Obrenovac, 05.11.2019.
Fabrici: Zakoni o korupciji moraju biti primenjeni

Foto:Tanjug/Tanja Valič
Šef Misije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici izjavio je da Srbija ulaže ozbiljne napore u borbi protiv korupcije, ali da usvojeni zakoni moraju biti primenjeni.

"Zakoni treba da budu sprovođeni bez straha i bez obzira da li se radi o korupciji na nižem ili na visokom nivou, jer se tako stiče poverenje građana, kompanija i međunarodne zajednice", rekao je Fabrici na konferenciji "Borba protiv korupcije za napredak jugoistočne Evrope".

Fabrici je ocenio da je korupcija ozbiljna pretnja, koju treba prepoznati kao rak svakog društva. Prema njegovim rečima, postoji jasna veza između korupcije i prosperiteta, jer što je efikasija borba protiv tog zla, veći su bruto domaći proizvod i poverenje građana.

"U borbi protiv korupcije se mnogo toga treba uraditi u Srbiji, ali i u celoj EU, jer radi se o globalnom, a ne evropskom, regionalnom ili nacionalnom problemu", konstatovao je Fabrici.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović je izjavila da je Srbija ponosna na ono što je učinjeno u borbi protiv korupcije, uz ocenu da je u toj borbi prevencija često bolje sredstvo od represije.

"Srbija je među retkim evropskim zemljama koja ima zakon o lobiranju, a usvojen je i zakon o zaštiti uzbunjivača", rekla je Nela Kuburović.

Ona je istakla da je korupcija povezana sa pranjem novca i dodala da je Srbija je na najvišem političkom nivou posvećena sprečavanju pranja novca. Prema njenim rečima, u Tužilaštvu za organizovani kriminal vode se postupci protiv pojedinih sudija i predsednika sudova, vezani za korupciju.

Ministarka Kuburović je rekla da je od 2018. godine pokrenuta 891 istraga o korupciji i da su sudovi izrekli 771 pravosnažnu presudu za to krivično delo, uključujući 749 osuđujućih.

Kuburović je navela i da su posebna odeljenja viših javnih tužilaštva postupala po krivičnim prijavama protiv 15.222 osobe, pri čemu je optuženo 1.269 ljudi za 18 meseci od donošenja zakona.

Dodala je i da je tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnice protiv 25 osoba. "Ono što je bitno, kada je u piranju visoka korupcija, je da tužilištvo za organizovani kriminal vodi postupke i protiv funkcionera, predsednika opština, predstavnika javnih-komunalnih preduzeća, predsednika sudova, sudija", navela je Kuburović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE