Obrenovac, 19.01.2022

POSTUPAK KOJIM BI SE ZAMAGLILI ZLOČINI


Izvor: Beta/Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 06.01.2020.
Kuburović: Najave optužnica Specijalnog suda za zločine OVK velika farsa

Foto:N1
Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da su nagoveštaji u medijima o podizanju optužnica i pokretanje postupaka pred Sudom za zločine OVK samo farsa da bi se zamaglili zločini koji su na Kosovu počinjeni nad Srbima i drugim nealbanskim stanovništvom.

Ona je za "Politiku" izjavila da i u slučaju da optužnice budu podignute, sumnja da će biti protiv nekadašnjih visokopozicioniranih funkcionera OVK poput Dauta Haradinaja, Hašima Tačija ili Fatmira Ljimaja.

"Iako su mnoga očekivanja od takozvanog suda za ratne zločine OVK u Hagu velika vrlo sam skeptična po tom pitanju iz više razloga. Iako će u tom sudu raditi sudije stranci, to nije međunarodni sud, već sud koji je formiran u skladu sa ustavom takozvane republike Kosovo koji primenjuje kosovske zakone. Drugo, ako budu i podignute neke optužice sumnjam da će to biti protiv nekadašnjih visokopozicioniranih vojnih funkcionera, poput Haradinaja, Tačija ili Ljimaja", rekla je Kuburović.

Dodala je da se optužnice najavljuju još od 2017. godine, ali da ih još nema.

"Mislim da je cela ta priča jedna velika farsa kako bi se zamaglila prava slika zločina koji su počinjeni nad Srbima i nealbanskim stanovništvom na Kosovu", rekla je Kuborović.

Kakva će biti dalja komunikacija sa tim sudom, po njenim rečima, pre svega zavisi od njih.

Razmena podataka sa prištinskim organima odvija se isključivo u skladu s dogovorenim mehanizmom - preko EULEKS-a ili kancelarije Delegacije EU kao što je do sada postupalo Tužilaštvo za ratne zločine ili Tužilaštvo za organizovani kriminal u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, rekla je Kuburović i dodala da je takva razmena podataka moguća i sa specijalizovanim većima za ratne zločine sa sedištem u Hagu.

"Srbija je spremna na saradnju ako postoji makar i najmanja mogućnost da se procesuiraju oni koji su ubili na stotine žena i dece mučili, silovali i proganjali srpski narod", istakla je Kuburović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE