Obrenovac, 01.12.2021

O EVROINTEGRACIJAMA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.06.2019.
Joksimović: Maliciozno je reći da nema osnova za otvaranje poglavlja

Foto:Filip Plavčić
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da ne zna šta pišu mediji u Hrvatskoj, ali da zna šta je Srbija uradila u smislu napretka u ključnim oblastima, što izveštaj EK o napretku i potvrđuje.

Ona je to rekla za Politiku upitana da prokomentariše pisanje hrvatskih medija da može da se desi da Srbija ovog meseca neće otvoriti nijedno poglavlje u pregovorima sa EU.

"Podsećam da je u izveštaju ocenjeno da je u poglavlju 23 došlo do ograničenog napretka, iako mislimo da je urađeno i više nego što izveštaj konstatuje i to smo predočili Evropskoj komisiji i članicama, dok se u poglavlju 24 konstatuje takođe napredak", rekla Joksimović.

Što se tiče poglavlja 35 koje se takođe meri u odnosu na odluku o otvaranju drugih poglavlja, jasno je, kako naglašava, da Beograd nije opstruisao implementaciju, već da "Priština iz dana u dan urušava temelje Briselskog sporazuma čiji je potpisnik i EU, odnosno visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost".

"Prema tome, trebalo bi biti baš maliciozno kreativan da bi se reklo da nema osnova za otvaranje poglavlja", istakla je Joksimović.

Upitana da li je to odraz realnog stanja i nepripremljenosti Srbije ili deo političkih pritisaka u vezi s rešavanjem problema KiM, ona podseća da šest godina Priština ne samo da ne sprovodi obavezu formiranja ZSO, već da sad Tači koji je potpisnik, kaže da ZSO neće ni biti formirana.

"E to je pitanje za EU, a ne za pritisak na Beograd", zaključila je Joksimović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE