Obrenovac, 28.01.2022

PODRŠKA ŠPANIJE U PUNOM KAPACITETU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.11.2019.
Ambasador Molina poručio: Stav Španije o nepriznavanju tzv. Kosova ostaje nepromenjen

Foto:MUP
Španija pruža punu podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine, izjavio je ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina i naveo da će Španija u datom trenutku podržati odluku i izbor koji Srbija napravi.

U razgovoru sa predstavnicima Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Molina je naglasio da stav Španije o nepriznavanju takozvane nezavisnosti Kosova i Metohije ostaje nepromenjen.

Kako je saopštila Skupština Srbije, Molina je istakao da je samoproklamovana nezavisnost Kosova grubo kršenje međunarodnog prava, kao i da se stav Španije po tom pitanju nije menjao ni sa promenama Vlada, te da se neće menjati ni u budućnosti.

Na sastanku sa predsednicom delegacije Narodne skupštine u PS SE Aleksandrom Tomić i zamenikom člana delegacije Aleksandrom Markovićem, Molina je izrazio nadu da Španija može i ubuduće da računa na podršku Srbije pri rešavanju katalonskog pitanja.

Sagovornici su se, kako se navodi u saopštenju, na sastanku osvrnuli na tradicionalno prijateljske odnose, koji rezultiraju snažnom i kontinuiranom podrškom pri rešavanju najznačajnijih međunarodnih pitanja od značaja za obe zemlje.

Predsednica delegacije Narodne skupštine u PS SE Aleksandra Tomić osvrnula se na aktuelna pitanja sa kojima se Srbija susreće u PS Saveta Evrope.

Prvi je pitanje Izveštaja o monitoringu za Srbiju koji kasni već sedmu godinu, iako je Komitet ministara SE još 2015. godine glasao za prelazak Srbije u postmonitoring fazu.

Drugo otvoreno pitanje, istakla je Tomić, jeste Izveštaj o Kosovu i Metohiji koji nije usvojen ni posle dve godine rada španskog izvestioca na njemu, pa se Srbija ponovo nalazi u situaciji da čeka izbor novog izvestioca na mandat od dve godine.

Sagovornici su istakli da očekuju nastavak uspešne saradnje dve delegacije u PS Saveta Evrope i uzajamnu podršku na međunarodnom planu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE