Obrenovac, 08.12.2021

DRŽAVNI FUNKCIONERI ČESTITALI NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.01.2020.
Premijerka Srbije i državni zvaničnici čestitali sveštenstvu i vernicima Božić

Foto:Tanjug/Dimitrije Goll/Sava Radovanović/Dragan Kujundžić/Tanja Valic/Marko Jovanović
Predsednica Vlade, ministri, pokrajinski i drugi funkcionieri čestitali su Badnji dan i Božić patrijarhu Irineju, episkopima i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim vernicima koji ove praznike slave po julijanskom kalendaru uz tradicionalan hrišćanski pozdrav: "Mir Božji, Hristos se rodi!".

Brnabić je čestitala Božić patrijarhu srpskom Irineju, crkvenim velikodostojnicima i građanima koji praznik slave po Julijanskom kalendaru.

- U ovim prazničnim danima koje provodimo sa nama najbližima, u svoje lično ime i u ime svih članova vlade, upućujem najiskrenije čestitke građanima Srbije koji Božić slave po Julijanskom kalendaru - navela je Brnabićeva.

- Želja svih nas je da pored lične sreće, napredujemo i kao društvo i da putem ekonomskog napretka, razvoja kulture i ulaganja u obrazovanje stvorimo uslove da mladi ljudi grade budućnost u našoj zemlji. Samo kao zajednica okupljena oko jedinstvenih ciljeva, a to su sigurnost i istinski bolji život za sve građane, možemo da prevaziđemo izazove u vremenu koje je pred nama. U uverenju da smo sve bliži njihovom ostvarenju, čestitam vam Božić. Mir Božiji, Hristos se rodi! - istakla je premijerka Brnabić u božićnoj čestitki.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je Božić patrijarhu srpskom Irineju, crkvenim velikodostojnicima i građanima koji praznik slave po Julijanskom kalendaru.

- U ime Ministarstva spoljnih poslova i u svoje lično ime zadovoljstvo mi je da Vama, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vernicima koji Božić slave po Julijanskom kalendaru, uputim srdačne čestitke uz iskrenu želju da Božić proslavimo u miru, spokoju, zdravlju i radosti u krugu svojih najbližih i najdražih - poručio je Dačić.

Dačić kaže da veruje da će nam tolerancija i mir dati snage da prevaziđemo razlike među nama i da jedinstveno stanemo u odbranu temeljnih vrednosti koje su osnova našeg društva i države.

- Neka nas praznik Hristovog rođenja osnaži u zajedništvu i učvrsti našu nadu i veru u trajne ljudske vrednosti - uzajamno uvažavanje, poštovanje, praštanje i razumevanje različitosti - dodao je Dačić.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković čestitala je Božić građanima Srbije i svim pravoslavnim vernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

- Svim građanima čestitam najradosniji hrišćanski praznik. Neka duh Božića probudi veru u praštanje, međusobno poštovanje i razumevanje. Ovaj praznik treba da nas nadahne da negujemo vrednosti zajedništva, mira i sloge i da nam da snagu da se izborimo sa svim izazovima i teškoćama. Želim da praznik proslavite u miru, ljubavi, spokoju i radosti u krugu svojih najmilijih. Mir Božiji, Hristos se rodi! - navela je Gojković u čestitki.

- Neka nam najradosniji hrišćanski praznik svima donese mir, dobro zdravlje i radost, a našim sunarodnicima i sveštenstvu u Crnoj Gori da snagu u pravednoj borbi za očuvanje svetinja i prava na svoj identitet - poručila je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, poželevši vernicima, patrijarhu, episkopima i sveštenstvu SPC dobro zdravlje, mir i blagostanje.

Ona je dodala da su božićni praznici poziv i podsećanje da "čuvamo, obnavljamo i učvršćujemo vrednosti koje su nas kao pojedince i kao narod vodile pravim putem i u najtežim vremenima i da nastavimo da ih prenosimo budućim pokolenjima".

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević poželeo je da "ovaj radostan praznik donese dobro zdravlje, mnogo uspeha i sreće svim pravoslavnim hrišćanima", ističući da su božićni praznici vreme kada treba da osnažimo ljubav i slogu, da praštamo i da se mirimo i još više da se ujedinimo.

- Neka nam praznik podari snage da izdržimo iskušenja koja su pred našim narodom, da sačuvamo i odbranimo svetinje koje su svedoci istorije i tradicije našeg naroda na ovim prostorima. Mir Božiji, Hristos se rodi - naveo je Ðorđević.

Čestitajući Božić i 2020. godinu, ministarka pravde Nela Kuburović je svima poželela zdravlje, sreću i blagostanje.

- Neka radost rođenja i obnove života bude nadahnuće da i u narednoj godini spremno dočekamo sve izazove koji se postave pred našu državu i narod - napisala je Kuburović u čestitki patrijarhu Irineju i svim vernicima.

Potpredsednik Narodne skupštine i predsednik Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ðorđe Milićević poželeo je patrijarhu Irineju, sveštenstvu, monaštvu i svim građanima Srbije najradosnije hrišćanske praznike uz želju da ih provedu u slozi, zdravlju i sreći uz svoje najmilije i dodao da moramo da čuvamo i sačuvamo pravoslavnu veru za naše potomstvo.

- Za nas Srbe, gde god da živimo, gde god da smo rasejani, u danima kad opet mnogi žele da nas razdvajaju i prisvajaju naše duhovne svetinje i naše svetosavske korene, ovaj Božić je još snažniji motiv naše sloge i našeg duhovnog i nacionalnog jedinstva - naveo je on.

Milićević je naglasio da je srpsko svetosavlje i danas najsnažnija duhovna snaga koja čuva naš narod i na Kosovu i Metohiji, gde se bori za ostanak na svojim vekovnim ognjištima.

- Za opstanak svoje pravoslavne vere danas se na svetosavski način bore i Srbi u Crnoj Gori kojima žele da oduzmu pravo na veru i svetinje naše crkve koje su tamo još od Nemanjića - naveo je Milićević.

Ističe da u ove božićne dane treba sve nas da okupi sloga, dobročinstvo, bratska ljubav i snaga naše vere "koja nas je uvek okupljala kada je bili teško, kada je trebalo braniti naše duhovne korene i otadžbinu".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin čestitao je, u ime pripadnika Vojske Srbije i svoje lično Božić patrijarhu srpskom Irineju, sveštenstvu, monaštvu, i vernom narodu SPC.

- Vama i Vašem hristoljubivom sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Srpske pravoslavne crkve, srdačno čestitam praznik Rođenja Gospoda Isusa Hrista - Božić -  poručio je ministar odbrane i dodao:

- Moleći Vas da pred Bogomladencem Hristom uvek pominjete i pripadnike Vojske Srbije i želeći da još dugo sa uspehom rukovodite Bogom Vam poverenom Crkvom, pozdravljam Vas radosnim pozdravom - Mir Božji, Hristos se rodi.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević je svoje ime i u ime Skupštine Grada Beograda, poželeo svim vernicima koji najradosniji hrišćanski praznik slave po julijanskom kalendaru, srećan Božić i da "uprkos svim teškoćama koje opterećuju današnji svet veruju u ljudsku dobrotu, da se drže jedinstva u svemu što je bitno za naš narod i crkvu i da svuda postupaju u duhu bratske ljubavi".

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević navela je da je Božić prilika da se svi zajedno podsetimo istinskih vrednosti, zajedništva, plemenitosti, međusobnog razumevanja i tolerancije i poželela vernicima da Božić provedu u miru i ljubavi sa svojim porodicama i prijateljima.

Odlazeći potpredsednik prištinske Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić poželeo je da "praznik mira, nade i ljubavi darovanih nam kroz rođenje Hrista budu osnovna pokretačka i stvaralačka snaga u našem životu".

- Želim da vam Božić donese mnogo radosti, zdravlja, uspeha i poštovanja. Božić nas podseća na one koji su nam najbliži, najmiliji i zato je poruka razumevanja i solidarnosti koju ovaj praznik nosi u sebi danas važnija nego ikad za sve - naveo je on.

U čestitki Kosovskomitrovačkog okruga, u kojoj je potpisan načelnik okruga Slavko Simić, ističe se da je dan Hristovog rođenja velika radost za sve hrišćane, koji nas uvek iznova podseća da su ljubav, poštovanje i zajedništvo najveće vrednosti na kojima se gradi poverenje, vera i nada u bolje sutra na Kosovu i Metohiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE