Obrenovac, 09.12.2021

PROTEST '1 OD 5 MILIONA'


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 07.07.2019.
Okupljanje kod Terazijske česme, pa šetnja do zgrade policije u Bulevaru despota Stefana

Foto:A.Vukelić/RAS Srbija
Okupljanje građana u okviru 31. protesta "1 od 5 miliona" ove subote počelo je oko 19 časova ispred Terazijske česme.

Okupljenima se obratila profesorka Univerziteta u Nišu, Tamara Milenković Kerković koja je navela da je Niš grad "koji više ne liči na sebe" i pozvala učesnike protesta da ne odustaju.

- Obraćam se svima vama i kao majka jer ne dam da mi ćerka beži iz ove zemlje. Ne damo im decu, da idu odavde. Zbog toga sam od prvog dana na protestima i ponosna sam što sam na njima sa svojim studentima. Nema ćutanja nema predaje. Ako vlast ne želi fer izbornu utakmicu onda izbora neće biti - rekla je ona.

Govorio je i Uroš Marković iz SC "Gale Muškatirović", koji je rekao da se sme odustati od davno formulisanih zahteva, podsećajući da je jedan od njih ujedinjena opozicija.

Protestna šetnja je Ulicom kralja Milana i Takovskom stigla do RTS, gde su se okupljeni na kratko zaustavili i poručili radnicima javnog servisa da "svojom ćutnjom postaju e saučesnici u svemu što se dešava".

Okupljeni su potom nastavili kaa zgradi PU u Bulevaru despota Stefana.

- Mene su učili da je pravda slepa, da ne vidi nikakvu pripadnost, ni interesnim grupama ni strankama. Takođe, pročitao sam i ustav, koji treba da garantuje određena prava, ali u praksi je drugačije. Pravda očigledno naprasno progleda kad se u blizini nađe novac.Poručujem im da njihova pravda nas ne plaši - rekao je aktivista Miloš Injac.

Govorila je i Jelena Anasonović.

- Dobro veče, Srbijo, koja ovo gledaš preko društvenih mreža. Danas smo ispred ove zgrade, a poslednji put smo bili kada su naši drugovi studenti bili uhapšeni. Večeras nismo ovde samo zbog toga već da bi govorili o fizičkom nasilju i psihičkom teroru, čije postojanje je dokaz da institucije ne rade svoj posao - navela je i dodala:

- Odgovorni za pokušaj ubistva Borka Stefanovića još nije nađen, a slučaj Uroša Janjića, koji je uboden u Nušu ubadanje u nišu pokušava da se relativizuje, kao da je to bila neka tuča. Sa slobodnim narodom ne možete da se igrate jer taj narod slobodno misli i promišlja.Živeli svi slobodni ljudi, živela Srbija. Vidimo se sledeće subote u 19 časova - završila je ona.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE