Obrenovac, 08.12.2021

STIŽE 'SPECIJALNI' AMERIKANAC


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.11.2019.
Nešto miriše na sankcije...

Foto:Tanjug
U Beograd u petak dolazi Tomas Zarzecki, koji rukovodi Radnom grupom 231 američkog Stejt departmenta, pišu "Večernje novosti".

Prema pisanju tog lista, ta grupa zadužena je za primenu sankcija prema ruskom bezbednosnom sektoru i onima koji s njim sarađuju.

Poseta Zarzeckog, navodi list, zakazana je odmah nakon što je u Srbiji objavljeno da smo kupili ruski PVO sistem "Pancir".

Propis, za čije je sprovođenje on zadužen, zvanično se zove Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija i predviđa moguće kažnjavanje bilo kog pojedinca, firme ili države, za koje se utvrdi da su se svesno upustili u "značajnu razmenu" s vojnim i obaveštajnoim sektorom Ruske Federacije.

Ovaj dokument sadrži i liste firmi iz oblasti ruske namenske industrije s kojima je, prema američkim propisima, zabranjeno sarađivati. Među "zabranjenim" firmama je i nekoliko preduzeća s kojima je Srbija sarađivala ili od njih nabavljala vojnu opremu, piše list.

Tu su, između ostalih, biro KBP koji je dizajnirao "Pancir" i proizvođač aviona MiG, kao i javno preduzeće ROE, preko koga se obavja sva prodaja ruskog naoružanja i vojne opreme.

Na "crnoj listi" je i kompanija "Ruski helikopter", pod kojom radi i čuveni zavod u Kazanju koji proizvodi helikoptere Mi-17, koje smo kupili, i Mi-35 (ubica tenkova), koje je naša zemlja naručila, navode Novosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE