Obrenovac, 08.12.2021

PRATE SE PROMENE U OKRUŽENJU


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2019.
Vlada Srbije usvojila dve strategije iz oblasti odbrane

Foto:Slobodan Miljević
Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti.

Predloženim izmenama pristupilo se prvenstveno iz dva razloga: prvi je preostalo usklađivanje sa odredbama Direktive EU o merama za visok nivo bezbednosti mrežnih i informacionih sistema u Evropskoj uniji (NIS direktiva), radi postizanja potpune usaglašenosti, a drugi je unapređenje postojećih zakonodavnih rešenja, koje je proisteklo iz dosadašnjih iskustava primene zakona.

Vlada Srbije usvojila je juče dve strategije iz oblasti odbrane, uvažavajući činjenicu da Republika Srbija mora da prati promene u  okruženju i da prilagođava svoju bezbednosnu politiku istima, kako bi na najbolji način štitila svoje nacionalne interese.

Usvajanjem Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, kao najvišeg i najznačajnijeg strategijskog dokumenta u ovoj oblasti, utvrđuju se osnovni nacionalni interesi države i osigurava bezbednost i sigurnost svih njenih građana.

Strategija u potpunosti odražava privrženost naše zemlje opštim civilizacijskim i moralnim vrednostima, poštovanju svoje državotvorne tradicije, vladavini prava, socijalnoj pravdi, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama, kao i ekonomskom napretku i sveobuhvatnoj međunarodnoj saradnji.

Članovi vlade usvojili su i Strategiju odbrane Republike Srbije, dokument zasnovan na Ustavu i Strategiji nacionalne bezbednosti, kojim se usmerava razvoj normativnih i organizacijskih rešenja sistema odbrane, planiranje, finansiranje i angažovanje resursa odbrane naše države.

Na jučerašnjoj sednici usvojena je odluka da status spomenika kulture dobiju: Dom štampe u Beogradu, Mađarska reformatorska crkva u Debeljači i Evangelistička crkva u Pančevu.

Takođe, doneta je odluka o utvrđivanju Šuvakovog salaša – Klisa u Vrbasu za arheološko nalazište.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE