Obrenovac, 08.12.2021

BEOGRAD DOMAĆIN INTERPARLAMENTARNE UNIJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.10.2019.
Srpska prestonica će okupiti više od 2.000 svetskih delegacija

Foto:RAS Srbija
Narodna skupština Republike Srbije biće domaćin 141. zasedanju Interparlamentarne unije (IPU), koje će se u Beogradu održati od 13-17. oktobra i okupiti parlamentarne delegacije iz čak 150 zemalja i 80 predsednika parlamenata, što je do sada najveći broj predsednika parlamenata u istoriji na jednom zasedanju IPU.

Glavni grad Srbije okupiće više od 2.000 parlamentaraca i članova delegacija iz čitavog sveta, među kojima i 60 potpredsednika parlamenata i partnera iz Ujedinjenih nacija i civilnog društva.

Centralna tema zasedanja, koje će biti održava u Centru Sava je "Uloga i mehanizmi parlamenata u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje", a zasedanje će biti završeno donošenjem Beogradske deklaracije.

Parlamentarci, među kojima ima 30 odsto žena i 17 odsto mladih, diskutovaće i o rodnoj ravnopravnosti, osnaživanju mladih, odbrani ljudskih prava poslanika i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

Zasedanje u Beogradu biće istorijski posebno značajno jer se održava na 130. godišnjicu ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije, koja danas ima 179. punopravnih članica i 12 regionalnih parlamentarnih tela.

Tokom 141. skupštine biće obeleženo nekoliko jubileja: 30 godina od usvajanja Konvencije UN o pravima deteta, kada će biti promovisan i regionalni ambasador UNICEFA, 70 godina od usvajanja Ženevske konvencije, kao i 40 godina od usvajanja Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije protiv žena.

Zasedanje će započeti svečanom ceremonijom otvaranja u Centru Sava u nedelju, 13. oktobra u 19.30 časova, uz direktan prenos na Radio televiziji Srbije, a generalna debata počeće u ponedeljak, 14. oktobra izborom predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković za predsedavajuću 141. Skupštine IPU.

U okviru skupštine u Beogradu, IPU će omogućiti na stotine bilateralnih parlamentarnih sastanaka kako bi podstakla regionalnu saradnju i razumevanje između članica. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković će takođe imati brojne bilateralne susrete sa predsednicima parlamenata.

Predsednica Skupštine Srbije, zajedno sa predsednicom IPU Gabrijelom Kuevas Baron i generalnim sekretarom IPU Martinom Čungongom održaće konfenrenciju za medije uoči početka zasedanja 13.oktobra u 13 časova, i završnog dana zasedanja 17. oktobra, takođe u 13 časova u medija centru Sava centra.

Beograd će biti domaćin zasedanja IPU posle punih 56 godina, budući da je 52. Skupština IPU bila održana u Beogradu 1963. godine.

Zasedanje u Beogradu ujedno je prvo zasedanje u jednoj evropskoj zemlji izvan Ženeve nakon 20 godina, jer je poslednje zasedanje u evropskoj državi održano 1999. godine u Nemačkoj.

Odluku o tome da Srbija bude domaćin 141. zasedanja IPU, Glavni savet ove globalne organizacije doneo je 17. oktobra u Ženevi, što predstavlja važan uspeh parlamentarne diplomatije i potvrdu aktivnog rada stalne delegacije Skupštine Srbije u IPU, koju predvodi predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Srbija je postala jedna od prvih članica IPU 1891. godine, ubrzo nakon osnivanja medjunarodne organizacije 1889.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE