Obrenovac, 08.12.2021

SERIJA SASTANAKA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.11.2019.
Dačić razgovarao sa ministrima Indije i Liberije

Foto:Goran Srdanov/RAS Srbija
Ministri spoljnih poslova Srbije i Indije Ivica Dačić i Subramanjam Djaišankar ocenili su juče u Beogradu da su odnosi dve zemlje tradicionlano dobri, istakavši da njihovi zvaničnici ne moraju da zovu jedni druge za podršku jer se ona podrazumeva.

- Ne da možemo da računamo na Indiju, nego, kako mi je rekao prijatelj, ne moramo da ga zovemo, oni će uvek glasati u skladu s našim interesima, rekao je Dačić novinarima posle sastanka.

On je podsetio na tradicionalno dobre odnose dve zemlje još iz vremena Pokreta nesvrstanih,kao i na potrebu da se ti odnosi u svim segmentima razvijaju bez obzira na nesrazmeru u veličini Srbije i Indije.

I šef indijske diplomatije rekao da između dve zemlje na međunarodnoj sceni postoji velika podrška.

- Ne pitamo jedni druge, instiktvno se podržavamo kada je reč o međunarodnoj sceni, ili o izborima u međunarodnim organizacijama - rekao je Djaišankar.

Dačić je istakao da je Srbija zbog svega toga, uključujući podršku Indije za KiM, veoma zahvalna Indiji.

- Podrška Indije je za nas od kapitalnog značaja, ne samo što je to jedna od najvećih zemalja na svetu, po broju stanovnika druga, ona je najbrža rastuća ekonomija na svetu i veoma nam je vazno što Indija ima razumevanje na naše problem i nas principijeli stav o teritrojanom suverenitetu i integritetu - rekao je Dačić i podsetio da Srbija ima isti takav odnos prema Kašmiru.

- Kada su naši prijatelji u pitanju, naši stavovi su uvek na bazi poštovanja teritorijanog integriteta i nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemlja, što uključuje i sva sporna pitanja, kao što je i pitanje Kašmira - rekao je istakao.

Dačić je naveo da je indijskim kolegom razgovrao je i o trgovini i razvoju ekonomskih odnosa, pri čemu su ocenili da na tom planu postoji veliki potencijal, tako da se očekuje da bi već u narednih pet godina robna razmena mogla sa 180 miliona dolara da dostigne milijardu.

Šef indijske diplomatije ponovio je principijelnu poziciju po pitanju očuvanja teritorijanog integirteta i suverenitta Srbije i zahvalio za odnos prema Kašmiru.

Ocenio je da je važno da se mnogo više unapredi saradnja u oblasti farmacije, IT i odbrane i najavio da će Indija biti prisutna na novosadskom sajmu poljoprivrede, da sledi forum Indija - Evropa.

- Vidimo da ste lideri ekonomskog rasta u regionu, indijski bizinis je zainteresovan za ulaganje u ovaj deo sveta, rekao je Djaišankar i ocenio da je ukidanje viza uticalo na porast turista, kao i da indijski filmovi koji se snimaju ovde, poput velikog hita "Uri", doprinosti da se promovišu lepote Srbije u Indiji.

Djaišankar je konferenciju za novinare završio rečima, vraćajući se na deo u kome je Dačić pričao o nesrazmeri izmedju Srbije i Indije.

- Vi imate Đokovića, a to pravi prednost i te kakvu -rekao je indijski ministar.

Dačić sa Belijarom potvrdio posvećenost Srbije EU integracijama

Dačić je razgovarao juče sa političkim direktorom i zamenikom Generalnog sekretara Evropske spoljnopolitičke službe - EEAS, Žan-Kristof Belijarom, i potvrdio snažnu posvećenost Srbije EU integracijama.

Dačić je izrazio očekivanja da će Evropska komisija (EK) i EEAS što pre dobiti novo rukovodstvo i biti u punom mandatu, kako bi otpočeli novu fazu saradnje sa partnerima, uključujući Srbiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

- Konstatovana je visoka saglasnost u pogledu najvažnijih pitanja od obostranog interesa, sa jasno izraženom željom obe strane da se nastavi dosadašnja uspešna saradnja dve službe - navodi se.

Susret je, kako se dodaje, upriličen na početku Trećih redovnih političkih konsultacija Ministarstva spollnih poslova Srbije sa Evropskom spoljnopolitičkom službom koje se održavaju jednom godišnje, naizmenično u Beogradu i Briselu.

Dačić: Srbija pridaje veliku pažnju saradnji sa Afrikom

Ivica Dačić primio je u petak u kurtoaznu posetu ministra informisanja, kulture i turizma Liberije Judžina Lena Nagbea i to prilikom istakao da Srbija pridaje veliku pažnju saradnji sa afričkim zemljama.

U prijateljskom razgovoru zajednički je konstatovano da je neophodno unaprediti saradnju naših dveju zemalja u svim oblastima od obostranog interesa.

Ministar Dačić, kako se navodi u saopštenju, zahvalio se Vladi i narodu Liberije na odluci da povuku priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova.

Naglasio je da Srbija još od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja veliku pažnju posvećuje saradnji sa afričkim zemljama, i da želi da ojača svoje prisustvo na afričkom kontinentu.

Ministar Nagbe se zahvalio na prijemu i izrazio zainteresovanost za konkretizovanje saradnje, posebno u oblastima turizma i poljoprivrede.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE