Obrenovac, 09.12.2021

SLEDI SKUPŠTINA


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 10.05.2019.
Kazna o doživotnom zatvoru prošla Vladu

Foto:Profimedia
Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koji predviđa uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža i najbrutalnija krivična dela.

Predlog će uskoro biti prosleđen Skupštini, a predviđeno je da doživotni zatvor neće moći da se izrekne mlađima od 21 godine, a da uslovni otpust zatvorenik ne može da dobije dok ne izdrži 27 godina u zatvoru.

Vlada Srbije usvojila je više predloga zakona iz oblasti pravosuđa i uputila ih Narodnoj skupštini na razmatranje.  

Predlog zakona o sprečavanju korupcije, Predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku i Predlog zakona o izmenama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, akti su koje je Vlada usvojila, navodi se u saopštenju Vlade.

Usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda, kojim će Republika Srbija svoje zakonodavstvo uskladiti sa standardima Evropske unije.

Na sednici je usvojena Uredba o utvrđivanju Programa podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije za 2019. godinu.

Novi talas tehnoloških inovacija usmeren je na sveobuhvatan pristup digitalnoj transformaciji javnih usluga, privrede i društva, u cilju efikasnije upotrebe resursa i odgovornijeg odnosa prema životnoj sredini.

Cilj inovacija usmeren je na podizanje kapaciteta gradova i opština koji će voditi izgradnji digitalizovanih zajednica budućnosti– pametnih i sigurnih gradova, navodi se u saopštenju Vlade.

U okviru plana "Stop birokratiji" Vlada je usvojila Zaključak u vezi sa obezbeđivanjem uslova za dostavljanje vozačkih dozvola na adresu prebivališta podnosioca zahteva. Na ovaj način značajno će se uštedeti vreme i novac, navode iz Vlade.

Usvojen je i Zaključak o prihvatanju Izveštaja o usaglašavanju Protokola o određivanju tromeđe između Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Usvojeni i Zakoni o potvrđivanju finansijskih ugovora

Usvojen je Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za projekat modernizacije i rekonstrukcije Mađarsko–srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije, za deonicu Novi Sad– Subotica – državna granica (Kelebija) između Vlade Republike Srbije koju predstavlja Ministarstvo finansija kao zajmoprimca i Kineske eksport-import banke kao zajmodavca.

Vlada je usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za projekat izgradnje Autoputa E–763, deonica Preljina–Požega, između Vlade Republike Srbije koju predstavlja Ministarstvo finansija kao zajmoprimca i Kineske eksport-import banke kao zajmodavca.

Usvojeni su predlozi zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora Partnerstvo za lokalni razvoj između Republike Srbije i Evropske investicione banke, o potvrđivanju finansijskog ugovora Okvir za jačanje otpornosti lokalne infrastrukture između Republike Srbije i Evropske investicione banke

Vlada je usvojila i zakon o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj– Projekat modernizacije poreske administracije kao i zakon o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj–projekat unapređenja trgovine i saobraćaja Zapadnog Balkana.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu– projekat unapređenja usluga elektronske uprave između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu LD 1981 (2018) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za finansiranje javnog sektora– unapređenje infrastrukture u oblasti zdravstene zaštite u Srbiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE