Obrenovac, 15.05.2021

DRUGA RUNDA RAZGOVORA NA FPN-u


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 10.08.2019.
Pozivu se odazvalo šesnaest parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka

Foto:Srđan Ilić
Fakultet političkih nauka ponovo je ugostio predstavnike vlasti, opozicije i civilnog sektora na okruglom stolu o izbornim uslovima. Pozivu se odazvalo šesnaest parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka, a domaćini ocenjuju da je razgovor bio bolji nego pre deset dana. A da li su i politički protivnici istog mišljenja?

Iako je finansiranje predizborne kampanje bilo glavna tema druge runde razgovora, učesnike je nakon zatvorenog sastanka "žuljala" uloga šefa države u rešavanju nagomilanih izbornih problema. Savez za Srbiju izneo je konkretne zahteve: hitnu smenu članova REM-a, RIK-a, direktora i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, i poručio da je sve u rukama jednog čoveka.

"Ispunjenje ovih zahteva koje smo postavili danas je isključiva stvar političke volje Aleksandra Vučića...Neispunjenje ovih zahteva je odluka Aleksandra Vučića da gurne Srbiju u građanski sukob. Vreme nam curi...Ja neću da zakucavam ovde bilo kakve termine posle kojih sledi bojkot, ali kada govorimo o vremenu, u pitanju su nedelje", kazao je Nebojša Zelenović iz SzS.

A iz LDP-a apel predsedniku da u narednih šest meseci izađe iz uloge ostrašćenog stranačkog lidera i da ozbiljno shvati najavu opozicije da će bojkotovati izbore ukoliko ne bude pomaka.

"Zamislite da uz rešavanje kosovskog pitanja, nestabilnost u Srbiji i regionu imate i bojkot izbora, plašim se da neko u toj atmosferi može ne daj Bože izgubiti glavu. Zato apelujem na sve da se uozbilje...Bojim se da mnogo ljudi, posebno onih iz vladajuće koalicije apsolutno nemaju predstavu o državi u kojoj žive i šta može da se desi."

Iako su najpre odbili da govore pred novinarima, naprednjaci su pred kamere stali nakon izlaganja političkih protivnika.

"Apsolutno ništa novo, ništa bolje i naravno svesni smo svi šta je njihov glavni cilj i najvažnija stvar od svih koju su imali da predlože i koje ih zanimaju na ovom svetu. To je, ako ikako može, na bilo koji način, da kosmos učini da Aleksandar Vučić nestane sa lica zemlje, da se više nikad ne pojavljuje i na izborima i na bilo kom drugom mestu i da vidite kako će sve onda da bude savršeno, dobro, lepo", izjavio je Vladimir Orlić iz SNS.

A što se tiče konkretnih zahteva opozicionog Saveza...

"Naravno da ne mislimo da ima bilo kakvog smisla da, zamislite sada, stranka uzme i pošalje nekog kao stranačkog predstavnika da bude u REM-u ili u Agenciji za borbu protiv korupcije", dodaje Orlić.

Nevladine organizacije su dale konkretne predloge za unapređenje izbornog procesa. Nisu, međutim, jedinstvene oko ishoda okruglog stola.

"Naš utisak je da postoji politička volja, naravno da imate i oštre tonove i neke stvari kao i na prethodnom sastanku, danas smo bili mnogo konkretniji i konstruktivniji zato što je i tema bila jasno određena", ocenio je Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo.

"Čini se da je ovaj sastanak imao radni karakter, fokusiran i čini se sa jednim prostorom koji ostavlja nakon ovog sastanka da se neke važne stvari i mere implementiraju do sledećih izbora", rekao je Bojan Klačar iz CESID-a.

"Nisam u potpunosti optimista da će biti dovoljno vremena i volje da se sprovedu sve reforme...da bi se stvari suštinski promenile i otklonili suštinski problemi u najvećem broju slučajeva nužno je promeniti neke od zakona", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.

Prema rečima domaćina, naredni razgovori, i to o medijima, očekuju se za desetak dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE