Obrenovac, 05.10.2022

PARLAMENTARCI SRBIJE I BUNDESTAGA SLOŽNI


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 10.10.2019.
Nastaviti dijalog Beograda i Prištine

Foto:Goran Srdanov/RAS Srbija
Članovi Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije i predstavnici nemačkog Bundestaga složili su se na sastanku u Beogradu da je važno da se dijalog između Beograda i Prištine nastavi, kako ne bi ostala situacija zamrznutog konflikta, saopšteno je danas iz srpskog parlamenta.

U razgovoru sa delegacijom Pododbora za civilnu prevenciju kriza, upravljanje konfliktima i integrisano delovanje nemačkog Bundestaga, zamenica predsednika Odbora Dubravka Filipovski istakla je da je neophodno dijalogom i kompromisom doći do održivog rešenja koje će biti prihvatljivo za obe strane, uz poštovanje međunarodnog prava.

Članovi Odbora su na sastanku ukazali sagovornicima da je Srbija ispunila sve svoje obaveze predviđene Briselskim sporazumom, za razliku od Prištine, i izrazili očekivanje da Nemačka i ostale države razumeju poziciju Beograda.

Predsednik pododbora, koji deluje unutar Odbora za spoljne poslove Bundestaga Otmar fon Holc, istakao je interesovanje članova pododbora za situaciju na Zapadnom Balkanu, naročito za pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

Nemački parlamentarci su ukazali i da je veoma važno da se očuva evropska perspektiva država Zapadnog Balkana, jer je vizija da jednog dana sve države ovog regiona budu članice EU, čime će nestati i konflikti među njima.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, Filipovski je istakla članstvo u Evropskoj uniji, navodeći da Srbija sprovodi sveobuhvatne reforme i da je do sada otvorila 17 od 35 pregovaračkih poglavlja, kao i da su dva privremeno zatvorena.

Imajući u vidu trenutnu situaciju u EU, ona je istakla da bi bilo izuzetno bitno da se proces evropskih integracija država Zapadnog Balkana i proces reformi unutar same EU odvijaju istovremeno.

- Srbija je usmerena i na očuvanje regionalne stabilnosti i dobrosusedskih odnosa, navela je Filipovski - ističući i da Nemačka pruža značajnu podršku saradnji država Zapadnog Balkana kroz Berlinski proces, čiji je inicijator.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE