Obrenovac, 19.08.2022

DEVET PRIJAVA


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 11.03.2020.
Crta podnela devet prijava Agenciji za borbu protiv korupcije zbog kampanje

Foto:crta.rs


Posmatra─Źka misija Crte zapo─Źela je dugoro─Źno pra─çenje predizbornog perioda u Srbiji u skladu sa me─Ĺunarodnim standardima za nezavisno gra─Ĺansko posmatranje izbora, saop┼íteno je iz ove organizacije.                                               

Tim od 120 dugoro─Źnih posmatra─Źa po─Źeo je da prati klju─Źne elemente izborne kampanje za narodne poslanike tri nedelje pre raspisivanja izbora, dok tim za monitoring medija sistemati─Źno nadgleda izve┼ítavnje medija s nacionalnom pokriveno┼í─çu jo┼í od sredine oktobra 2019. godine, navodi se u saop┼ítenju.     

"Nalazi posmatranja, zaklju─Źno sa 3. martom 2020. godine, pokazuju da su politi─Źki akteri aktivni u promociji i komunikaciji s bira─Źima, kao i da postoji izrazit disbalans u medijskoj zastupljenosti predstavnika vladaju─çe ve─çine, opozicije koja u─Źestvuje na izborima i opozicije u bojkotu", dodaje se.      

U posmatranom periodu, Crta je podnela devet prijava Agenciji za borbu protiv korupcije, i to sedam za slu─Źajeve zloupotrebe javnih resursa, dve za funkcionersku kampanju i tri za kr┼íenje zabrane finansiranja iz Zakona o finansiranju politi─Źkih aktivnosti.      

Podneta je i prijava prosvetnoj inspekciji za uo─Źene slu─Źajeve nedozvoljenih aktivnosti politi─Źkih aktera u obrazovnim institucijama. Tako─Ĺe su prikupljeni i navodi o pritiscima na bira─Źe, posebno na zaposlene u javnom sektoru.      

"Cilj na┼íe posmatra─Źke misije je da efikasno ispratimo i analiziramo primenu zakona i me─Ĺunarodnih standarda za sprovo─Ĺenje izbora, da informi┼íemo gra─Ĺane o kvalitetu i demokrati─Źnosti izbornog procesa i de┼íavanjima tokom kampanje, ali i da obezbedimo brzu reakciju u slu─Źajevima kr┼íenja izbornih procedura. Mi nastavljamo da pratimo navode o pritiscima na bira─Źe, ali pozivamo nadle┼żne institucije da preduzmu sve neophodne korake, istra┼że slu─Źajeve i sankcioni┼íu eventualne po─Źinioce", izjavio je Ra┼ía Nedeljkov, ┼íef posmatra─Źke misije Crte.      

U ovoj organizaciji su istakli da je zabele┼żeno i nekoliko slu─Źajeva pritisaka na politi─Źke aktere ┼íirom politi─Źkog spektra, u vidu uni┼ítavanja strana─Źkih prostorija od strane nepoznatih aktera, onemogu─çavanja sprovo─Ĺenja promotivnih aktivnosti u javnim prostorima i zastra┼íivanja. U vi┼íe od 170 slu─Źajeva aktivisti stranaka su delili humanitarne pakete, organizovali radne akcije, lekarske usluge, pru┼żali pomo─ç doma─çinstvima, udru┼żenjima i institucijama.      

"Iako se podvode pod potkupljivanje bira─Źa i indirektnu kupovine glasova i nisu svrha osnivanja i delovanja politi─Źkih stranaka, humanitarne aktivnosti su jedno od klju─Źnih sredstava koji su stranke vlasti koristile da stupe u kontakt sa gra─Ĺanima", naglasila je Tamara Brankovi─ç, koordinatorka istra┼żiva─Źkog tima Crte.       

Nalazi monitoringa medija, koji je Crta sprovela u periodu od 14. oktobra 2019. do 3. marta 2020. godine, pokazuju da sve televizije sa nacionalnom pokriveno┼í─çu ve─çinu vremena ustupaju predstavnicima vladaju─çe ve─çine, kao i da je izve┼ítavanje o strankama na vlasti prete┼żno pozitivnog ili neutralnog tona, o opoziciji koja u─Źestvuje na izborima prete┼żno neutralno a o opoziciji koja bojkotuje dominatno negativno, zaklju─Źeno je u saop┼ítenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE