Obrenovac, 12.05.2021

36. PROTEST '1 OD 5 MILIONA'


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 11.08.2019.
Okupljeni protiv otimanja reka i izgradnje mini-hidroelektrana

Foto:V.Lalić/RAS Srbija
Okupljanjem kod Terazijske česme, sinoć je oko 19.15 časova počeo protest "1 od 5 miliona".

Organizatori su pozdravili okupljene i podsetili na ekološki problem na Staroj planini i uništenje ekosistema, a zatim najavili Desimira Stojanova, koji je odmah rekao da je očekivao da će se okupiti više ljudi.

- Moramo žešće protiv onih koji nam otimaju naše reke. Ono što se dešava u Rakiti je presedan, da neko nasred seoskog dvorišta pravi vodozahvat za hidroelektranu. To je bahatost pojedinaca i to nećemo da dopustimo - poručio je Stojanov.

Kako je objasnio, meštani su se povukli jer nemaju više sredstava da plaćaju kazne.

- Mimo zakona oni nastavljaju da rade. Prokopali su privatna imanja u Rakiti, policija ih štiti i mi im ne možemo ništa - kaže Stojanov, pa naglašava: "Mi im nećemo dozvoliti da nam otimaju reke".

Potom je aktivistkinja Gorana Ilić skrenula pažnju na situaciju sa zelenim površinama u Beogradu: "Nekada sam znala da kažem da je Košutnjak moje dvorište, ali to je dvorište svih Beograđana. Šta nama znači jedno drvo? Da nas zaštiti kad pada kiša, da apsorbuje izduvne gasove, da stvara kiseonik. Mislite o zelenim površinama, o prirodi, o biljkama, životinjama. Zajedno do kraja".

Nakon njenog govora, narodu se obratio Branislav Lečić koji je rekao da su protesti borba protiv svih oblika "građanske uzurpiranosti".

- Ovaj građanski duh će da pobedi, samo treba izdržati. Zato sam tu - kazao je Lečić, pa napomenuo: "Nije naš život luksuz, ovo je naša zemlja i zato moramo da se izborimo za nju. Živela Srbija, živeo Beograd!"

Demonstranti su nakratko stali ispred zgrade RTS-a i povikali: "Uprava, dole!"

Inače, prema najavljenom planu jučerašnje šetnje, nakon okupljanja kod Terazijske česme, protest je trebao da obuhvati Trg Nikole Pašića, pa da se kroz Dečansku i Nušićevu ulicu prođe do Makedonske, Svetogorske i Takovske, a zatim Kneza Miloša i Kralja Milana, tako da završna lokacija bude ispred zgrade Predsedništva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE