Obrenovac, 08.12.2021

DELEGACIJA SAD DANAS U BEOGRADU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 11.11.2019.
Razgovor o kršenju osnovnih ljudskih prava Srba na KiM

Foto:Profimedia/Alamy
Delegacija Stejt departmenta na čelu sa ambasadorom Semjuelom Braunbekom, zaduženim za religijska pitanja, danas će posetiti Srbiju, a sa srpskim zvaničnicima i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom razgovaraće, između ostalog, i o kršenju osnovnih ljudskih prava Srba na KiM, posebno prava na slobodu veroispovesti, saznaje Tanjug.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković rekao je Tanjugu da će sa Braunbekom razgovarati o verskim pravima u Srbiji, gde je, kako kaže, naša zemlja ostvarila odlične rezultate, s obzirom na dobar zakonski okvir i uvažavanje slobode veroispovesti za sve građane, što je jako dobro ocenjeno u izveštajima Stejt departmenta.

Razgovaraće se, međutim, ističe Marinković, i o eklatantnom kršenju prava Srba na KiM od strane privremenih institucija i konstantnom progonu pravoslavnog življa i pokušajima da se obeshrabre u slobodi svoje veroispovesti.

Kako kaže, pravi primer za to je manastir Visoki Dečani kojem još uvek nije vraćena zemlja i gde su prištinske vlasti u nekoliko navrata pokušale izgradnju puta kroz zaštićenu zonu manastira, što su važne činjenice o tome koliko je pogrešan pristup podržavanja takozvanog Kosova koje želi da postane član Unesco.

Braunbek će se danas sastati u Skupštini Srbije sa Marinkovićem, a planirano je i da tokom posete Beogradu razgovara sa patrijarhom Irinejom i drugim verskim predstavnicima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE