Obrenovac, 09.12.2021

NAJVIŠE ŽALBI NA IZVRŠNU VLAST


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.07.2019.
Ombudsman predstavio izveštaj: Pritužbe govore o egzistencijalnim problemima i neefikasnoj državnoj upravi

Foto:Dnevnik.rs
Instituciji zaštitnika građana tokom 2018. godine obratilo se više od 9.000 građana, a primljeno je i gotovo 3.400 pritužbi u kojima su oni ukazivali na povrede svojih prava.

To je juče, predsavljajući izveštaj o radu za 2018. godinu u Skupštini Srbije rekao ombudsman Zoran Pašalić, koji je naveo da je prošle godine Zaštitnik građana uputio 297 preporuka organima uprave.

- Od ukupnog broja upućenih preporuka, najveći broj 144 odnosi se na rodnu ravnopravnost. Najveći broj protužbi građana u 2018. godini odnosio se na rad predstavnika izvršne vlasti, posebno ministarstava, oko 20 odsto svih pritužbi - rekao je Pašalić.

Prema njegovim rečima, broj pritužbi koje se odnose na rad jedinica lokalne samouprave iznosi oko 13 odsto od ukupnog broja.

- Građani su se prituživali i na rad pravosudnih organa, 11 odsto svih pritužbi. U najvećem broju građani su se prituživali na kršenje prava u oblasti dobre uprave, te ekonomsko-imovine i socijalne sfere - dodao je Pašalić.

On je naveo da pritužbe govore o egzistencijalnim problemima i nezaposlenosti, ali i o neefikasnoj državnoj upravi koja ćuti kada treba da postupi u korist građana.

- U radu organa uprave učestalo dolazi do povrede ili uskraćivanja prava građana, kao i ponavljanje istih ili sličinih problema u radu - rekao je Pašalić.

S druge strane, Zaštitnik građana beleži i intenzivnije aktivnosti Vlade Srbije na modernizaciji rada državne uprave kroz razvoj i primene različitih elektronskih servisa.

- Napredak se ogleda u ozbiljnom pristupu i učestalijim aktivnostima usmerenim ka usavršavanju kadrova iz oblasti dobre uprave - rekao je Pašalić.

Predstavljajući izveštaj Zaštitnika građana za 2018. godinu, Pašalić je stajao je pred poslanicima što, kako navodi Tanjug, nije uobičajeno u parlamentu, rekavši da to čini iz poštovanja prema građanima.

Pašalić je na početku izlaganja kazao da mu je žao što narodni poslanici nisu prisutni u većem broju, i dodao da u izveštaju i postupanju Zaštitnika građana nema politike, političkih afiniteta i animoziteta. Naglasio je da su ljudska i manjinska prava i slobode temeljna vrednost na kojoj se, pored vladavine prava, socijalne pravde, načela građanske demokratije zasniva Republika Srbija.

Poslanici vladajuće većine su tokom jučerašnje rasprave o izveštaju Zaštitnika građana ocenili da se Pašalićev prethodnik, Saša Janković, "bavio politikom i da je urušio ugled nezavisnog državnog organa".

Poslanica SNS Sandra Božić rekla je da je "Janković češće kršio zakon nego što mu je on služio da građanima ukaže na njihova prava".

Poslanica SRS Vjerica Radeta kazala je da radikali ne veruju u nezavisnost organa poput Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja, navodeći da je njihov stav da građani treba da ostvaruju svoja prava kod drugih državnih organa.

Rekla je i da je od Pašalića očekivala da reaguje na nedavno doneti Zakon o komunalnoj miliciji jer je, kako je rekla, "neprihvatljiv, s obzirom da milicjaci mogu bez uniforme da privode gradjane, da ih tuku, legitimišu".

Njen stranački kolega SRS Sreto Perić ponovio je stav radikala da oni misle da je EU nametnula razne nevladine organizacije, ali i regulatorna tela kao što su Zaštitnik građana i Poverenik koja su, kaže, "štetna po državu".

Poslanik SPS Neđo Jovanović rekao je da je "Srbija dobila Zaštitnika garađana koji se ne bavi politikom".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE