Obrenovac, 20.01.2022

MARINKOVIĆ O CILJEVIMA SRBIJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.12.2019.
'Idemo ka EU i jačamo saradnju sa SAD, Kinom i Rusijom'

Foto:Tanjug/Zoran Žestić
Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković je rekao da će Srbija istrajati na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ali će istovremeno jačati strateško partnerstvo sa Kinom i Rusijom i uspostavljati bolje političke odnose sa SAD.

- Srbija je otvorena za saradnju. Došlo je vreme da maksimalno unapredimo političku saradnju sa SAD, a u ekonomiji već imamo zadovoljavajuće rezultate, američke firme su u Srbiji investirale više od četiri milijarde dolara - rekao je Marinković u Skupštini Srbije na konferenciji "Svet u 2020".

On je istakao da je ovogodišnji ekonomski rast u Srbiji iznad planiranog i da je u trećem kvartalu bio 4,8 odsto, a da će strane direktne investicije premašiti 3,5 milijardi evra.

- Ciljevi u narednom periodu su veća zaposlenost, ekonomski razvoj i regionalna stabilnost i saradnja - rekao je Marinković.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je ukazao da za Srbiju, kao i za druge zemlje, nedostatak radne snage može biti problem za dalji ekonomski napredak.

- Zato je važno regionalno povezivanje, pogotovo da tržište rada bude objedinjeno kako ne bi bilo smetnji za kretanje i razmenu radne snage - rekao je Đorđević i podsetio da su Srbija, Severna Makedonija i Albanija dogovorile otklanjanje prepreka za slobodan protok ljudi, kapitala i robe.

- Nadam se da će se tom 'malom Šengenu' priključiti i druge zemlje u regionu, jer je to najbolja priprema za njihovo pridruživanje EU - rekao je ministar i istakao da Srbija treba da hrabrije sprovodine neophodne reforme, "kako bi išla krupnim koracima napred".

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je rekao da je za bolju budućnost Srbije važno da dobije što više mladih inženjera, zbog čega su potrebna veća ulaganja u obrazovanje i inovacije.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je kazala da za sve zemlje priorioteti u budućnosti treba da budu istrajavanje na različitostima i borba protiv svih vidova nasilja i diskriminacije.

- Veliki broj ljudi u svetu pogađa nejednakost u odnosu na novac, bogatstvo, pristup resursima i pravdi. Oni se osećaju kao da su isključeni od benefita razvoja i uskraćeni za određena socijalna prava - kazala je ona i dodala da se i Srbija suočava sa politikom dvostrukih standarda kada je u pitanju ostvarenje ljudskih prava.

- Primer za to je izostanak reakcija u svetu na uvođenje taksi za izvoz robe na Kosovo, kao i nepoštovanje Briselskog sporazuma, kršenje prava Srba i drugog nealbanskog stanovnoštva na Kosovu - rekla je Paunović.

Direktorka kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre je kazala da su klimatske promene veliki izazov za sve zemlje i najavila je da će ta banka povećati ulaganja u zaštitu od klimatskih promena.

Konferenciju "Svet u 2020" organizuje Kolor medija grupa, a cilj je da se kroz dijalog predstavnika državnih institucija, privrede, diplomatskog kora, kulturnog i javnog života, daju mišljenja, analize i osvrti na politički i privredni ambijent, investicionu klimu, ali i razvoj društva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE