Obrenovac, 01.12.2021

SPORNI PODACI O IMOVINI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 13.07.2019.
Agencija za borbu protiv korupcije podnela 16 krivičnih prijava protiv funkcionera

Foto:Tanjug/Dimitrije Goll
Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić izjavio je juče da je Agencija u prethodnoj godini nadležnim tužilaštvima podnela 16 krivičnih prijava zbog postojanja osnovane sumnje da funkcioneri nisu prijavili imovinu ili da su dali lažne podatke o imovini sa namerom prikrivanja.

Sikimić je kazao da je Agencija nadležnim tužilaštvima i drugim državnim organima podnela 13 izveštaja zbog postojanja osnovane sumnje da su funkcioneri, čija je imovina bila predmet provere, izvršili neko drugo krivično delo.

On je u Skupštini Srbije, predstavljajući izveštaj tog nezavisnog državnog organa, naveo da je prošle godine bio visok procenat postupanja funkcionera, 93,3 odsto, po rešenjima Agencije kada je reč o sukobu interesa.

- Povećan je broj zahteva funkcionera za davanje mišljenja o sumnji u postojanje sukoba interesa. Broj zahteva je u odnosu na 2017.godini veći za 87,8 odsto, što je rezultat obuka koje Agencija sprovodi - rekao je Sikimić.

On je istakao da je većina funkcionera uvažila odluke Agencije i data mišljenja, ali je primećen manji broj slučajeva na nižem nivou vlasti da se odluke Agencije o razrešenju funkcionera ne poštuju.

- Kao razlog navode da su oni (na nižem nivou vlasti) utvrdili da nema sukoba interesa, a za to je nadležna isključivo Agencija. To ne doprinosi dodatnom unapređenju vladavine prava - rekao je Sikimić.

Sikimić je naglasio da od marta 2019. godine Srbije nije više među državama koje se nalze u "globalno nezadovoljavajućem režimu" u smislu usklađenosti sa preporukama GREKO - antikorupcijsko telo Saveta Evrope.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE