Obrenovac, 05.10.2022

OD 'MALOG ŠENGENA' DO PRAVA VOJNIH INVALIDA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 13.11.2019.
Poslanici postavljali pitanja u Skupštini

Foto:Tanjug/Dimitrije Goll
Poslanici Skupštine Srbije postavljali su juče pitanja, a interesovalo ih je zbog čega kompanija "Krušik" nije dobila dozvolu za izvoz municije u Jermeniju, da li se u srpskim udžbenicima baštine tekovine Prvog svetskog rata, kao i zbog čega se formira "mali Šengen", pored već postojećeg CEFTA sporazuma.

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj pitao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada će da objasni zašto je pokrenuo inicijativu "mali Šengen" kada se CEFTA pokazala kao dobra sve dok je, kako kaže, nisu "torpedovali odmetnici sa KiM". Šešelj je rekao da se radikali zalažu za slobodnu trgovinu, ali ukazuje da smo u CEFTI obezbeđeni od prejudiciranja statusa Kosova.

- U "malom Šengenu" toga nema. Kada se pojavi albanska delegacija iz Prištine sve države će ih primiti zdravo za gotovo - rekao je Šešelj.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Neđo Jovanović pitao je Ministarstvo prosvete i kulture koliko se baštine tekovine Prvog svetskog rata u udžbenicima, jer, kako kaže, mlade generacije treba da sačuvaju istoriju od revizije i skrnavljenja istine.

- Srbija i srpski narod pokazali su da su odani ideji slobode i da je srpski narod slobodoljubiv. Srbija je dala velike heroje koji su svojim životima i borbom pokazali da je naša zemlja bila uvek na putu borbe za slobodu - rekao je Jovanović i upitao da li je sve to adekvatno zastupljeno u društvenom životu, odnosno u kulturi, umetnosti, obrazovanju.

Poslanik SNS Miodrag Linta imao je pitanje za ministra Zorana Ðorđevića čije je ministarstvo pripremilo Nacrt zakona o pravima boraca, vojnih invalida i civilnih invalida rata i članova njihovih porodica. Kako kaže, javna rasprava je završena, a deo boraca nije zadovoljan jer nije prihvaćena njegova inicijativa da se u Nacrt stavi odredba da se krajiškim borcima prizna ratni staž u dvostrukom trajanju, zbog čega je postavio pitanje da li će se to naći u novom zakonu.

Poslanik Pokret za spas Srbije - Nova Srbija Ðorđe Vukadinović rekao je da je od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dobio odgovor da oni nisu dali dozvolu kompaniji "Krušik" za izvoz naoružanja u Jermeniju, iako su pokrenuli procedure, jer, kako su naveli, nisu dobili sve potrebne saglasnosti za to.

Procedra, kaže Vukadinović, podrazumeva da MUP, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i BIA daju pozitivino mišljenje, te pita da li su oni i sa kojim obrazloženjem uskratili dozvolu Krušiku, navodeći da je par meseci kasnije, nakon što Krušik nije dobio dozvolu, dozvola izdata jednoj privatnoj firmi.

Vukadinović je pitao i šta je tačno potpisano u sporazumu o "mini Šengenu".

- Da Ii je reč o ubrzavanju procedure na granici ili je pak reč o nečemu više, i ako je tako, zašto skupština i javnost ne znaju više o tome - pitao je Vukadinović i dodao da od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić očekuje da dođu u skupštinu i saopšte o čemu se radi.

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Nemanja Radojević pitao je gradsku upravu u Beogradu, koja je, kaže, planirala izgradnju spomenika Dijane Budisavljević koja je spasila 10.000 srpske dece na teritoriji NDH iz ustaških logora, dokle se stiglo sa tim projektom.

On je dodao da SMS pokreće inicijativu da most kod Bačke Palanke koji služi kao granički prelaz između Srbije i Hrvatske dobije naziv po Dijani Budisavljević, te dodao da stranka apeluje i na Vladu Srbije da pronađe sredstva da joj se naprave spomenici u Zagrebu i rodnom gradu Insbruku.

Poslanici Skupštine Srbije rad su nastavili utvrđivanjem dnevnog reda, posle čega je počela rasprava o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE