Obrenovac, 25.09.2022

AMBASADOR SAD O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 14.01.2020.
Godfri: Nadam se dogovoru o Kosovu do jeseni

Foto:Z.Žestić
Naše očekivanje je da će pre izbora u SAD biti napretka u procesu dijaloga Beograda i Prištine, jer je progres apsolutno neophodan za stabilnost u regionu. Zato ćemo nastaviti naš rad na podršci dijalogu - rekao je za "Novosti" Entoni Godfri, američki ambasador u Srbiji.

Na pitanje da li je moguće da se pre izbora u SAD, koji slede predstojeće jeseni, vidi ne samo napredak već i rezultat dijaloga, Godfri je rekao da se tome nada.

Što se tiče pogleda Moskve na ovaj proces, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko ponovio je da pre svega Evropska unija treba da izvrši pritisak na Prištinu da se ukinu takse na srpsku robu, kao i da je okvir za rešavanje kosovskog pitanja Rezolucija 1244:

- Želim da naglasim da će Rusija uraditi sve što može kao stalna članica SB. Isto tako, od naših partnera u ovom telu očekujemo da imaju više volje i razumevanja i da više sarađuju u okviru SB po pitanju Kosova. Trenutno, razumevanje međunarodne zajednice nedostaje, pre svega u SB UN.

Kada je predsednik SAD Donald Tramp imenovao diplomatu Ričarda Grenela, svog čoveka "od poverenja", za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine početkom oktobra 2019, to se protumačilo kao znak da Bela kuća hoće da što pre zatvori kosovsku priču. Berlin, međutim, sudeći prema najnovijom porukama iz Nemačke, smatra da sa sporazumom ne treba žuriti.

Novopostavljena direktorka za Jugoistočnu Evropu, Tursku i zemlje EFTA nemačkog ministarstva spoljnih poslova Suzan Šuc, u intervjuu za portal Kossev, rekla je da sporazum Beograda i Prištine mora da bude održiv, primenljiv, da mora da doprinese stabilnosti celog regiona i da moraju da ga podrže narodi na obe strane.

- Nemačka ne veruje u sporazum čija primena uključuje razmenu teritorija. Umesto toga treba da postoji dobro strukturisan pregovarački proces kojim se pokrivaju sva otvorena pitanja. Zato se on mora pre ticati sadržaja nego vremenskog ograničenja. I dok sa sporazumom ne treba žuriti, vreme je ključno da bi dijalog počeo što je pre moguće - rekla je Suzan Šuc, po kojoj bi EU, kao posrednik u dijalogu, trebalo da pojača svoje sposobnosti za pružanje podrške u pregovorima o čitavom spektru pitanja.

TAČI TRAŽI TUMAČENJE SUDA

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači zatražiće od Ustavnog suda tumačenje vremenskog okvira koji je na raspolaganju pobedničkoj stranci za formiranje vlade, kao i odgovor na pitanje šta se dešava kada ona odbije da predloži kandidata za premijera, preneli su kosovski mediji.

Na ovaj način Tači će pokušati da izvrši pritisak na Aljbina Kurtija, lidera Samoopredeljenja, koje je osvojilo najviše glasova na izborima 6. oktobra, a koje odugovlači sa preuzimanjem mandata za sastav nove vlade.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE