Obrenovac, 05.10.2022

ONI SU RAŠIRILI KRILA I UČINILI ČUDA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 14.11.2019.
Svaki deseti odbornik preleteo u drugu stranku u poslednje tri godine

Foto:Printscreen
Čak 657 odbornika i odbornica je promenilo stranku u 107 gradova i opština u periodu od 2016. do 2019. godine, a najčešći preleti bili su u vladajuću koaliciju.

To su nalazi istraživanja "Ko je na vlasti" koje je izradio Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i pokazuje da je deset odsto odbornika preletelo u poslednje tri godine, imajući u vidu da u Srbiji ima ukupno 6.566 odbornika.

Istraživanje je pokazalo da je najviše preletanja bilo u Srpsku naprednu stranku i Socijalističku partiju Srbije.

Podaci pokazuju da je top pet preletača u proseku imalo čak četiri preletanja.

Koordinatorka istraživačkog tima Crta Tamara Branković ukazuje da je procenat od 10 odsto alarmantan, jer su time praktično oteli glasove date njihovim partijama i listama i preneli ih drugoj stranci.

"Najviše je, naravno, bilo preletanja iz opozicije prema vlasti, u više od 50 odsto bilo je u Srpsku naprednu stranku. To ne čudi, jer SNS nije bila deo vlasti u svega 13 opština u Srbiji. Istraživanja pokazuju i da je priroda preletanja oportunitetna, da su odbornici vođeni željom za pozicijom moći, a da vrlo retko to rade zbog neslaganja sa politikom stranke u kojoj su. Najvažniji deo svega toga je da najviše štete imaju građani, pošto svako preletanje menja njihovu izbornu volju", kaže Branković.

Preletanja nisu novina, a zakon omogućava onima koji traže sivu zonu da je i nađu, pozivajući se na ocenu Ustavnog suda Srbije iz 2010. godine prema kojoj "institut blanko ostavki nije u skladu sa Ustavom Srbije".

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar podvlači da je problem u pogrešnom tumačenju i naglašava da Ustav ne daje slobodu da se mandatom politički trguje.

"I izborni zakon je takav da promoviše donošenje odluka u zatvorenom krugu ljudi i demotiviše pojedince da se aktivnije bave motivisanjem birača u svojim sredinama, jer se glasa za liste", navodi Klačar i dodaje da se većina preletača prikloni vlasti, jer nisu navikli da budu u opoziciji.

Zaključuje da je za stranke odlazak u opoziciju neka vrsta političke "smrtne presude".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE