Obrenovac, 15.08.2022

KORONA PREKIDA RAD SKUPŠTINE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 15.03.2020.
U sali 26 poslanika više nego što je dozvoljeno

Foto:Printscreen
Skupština Srbije neće zasedati u narednom periodu, jer da bi sednica uopšte počela, u sali mora da bude 126 poslanika. To premašuje broj do 100 ljudi dozvoljenih na zatvorenim skupovima, a što je limt predviđen merama prevencije širenja virusa korona.

Iako je retkost da parlament zaseda tokom kampanje, ipak je bila ostavljena mogućnost da se zakonodavni dom sastane još neki put do dana za glasanje ukoliko bude bilo potrebe za usvajanje zakona i akata. Sada je gotovo izvesno da se to neće desiti.

Inače, tokom četvorogodišnjeg mandata poslanici su usvojili oko 800 dokumenata. Među njima je 450 zakona i još 250 sporazuma, odluka, zaključaka... Parlamentarcima su se sa govornice obraćali i strani političari, a među njima i bivši premijer Rusije Dmitrij Medvedev i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Odlazeći, 11. saziv od uvođenja višestranačja devedesetih, obeležio je i bojkot dela opozicije, pa su više od godinu dana prazne klupe rezervisane za partije koje su u Savezu za Srbiju.

Skaki deseti tribun promenio je tokom mandata stranački dres i više ne predstavlja partiju na čijoj je listi bio. Neki od njih postali su i "solo igrači".

Svi zakoni koje ovaj tim parlamenta nije usvojio biće vraćeni novoj vladi, koja će ih, u istom ili izmenjenom tekstu, poslati sledećem sazivu skupštine.

ZASTUPLJENE 32 PARTIJE

U aktuelnom sastavu parlamenta su 93 dame i 157 muškaraca koji predstavljaju 32 partije. Najviše je ekonomista kojih ima 48, zatim pravnika 40, inženjera 31, profesora 27, lekara 18... Na zakone koji su se našli na dnevnom redu podneto je više od 30.000 amandmana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE