Obrenovac, 15.08.2022

BOREL NAJAVIO POSETU BEOGRADU I PRIŠTINI


Izvor: Beta/Insajder,Lokalne novine | Obrenovac, 16.01.2020.
Visoki predstavnik EU potvrdio svoju rešenost i lično angažovanje kao posrednika u dijalogu

Foto:Pietro Naj-Oleari/europarl.europa.eu
Visoki predstavnik EU Žozep Borel saopštio je da je odvojeno razgovarao sa predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem o najnovijem razvoju na Kosovu i u Srbiji i važnosti rada na obnavljanju pregovora Beograda i Prištine.

„Borel je potvrdio svoju rešenost i lično angažovanje kao posrednika uz podršku članica EU i podvukao nameru da poseti Beograd i Prištinu narednih sedmica“, saopštila je Služba za spoljne poslove EU.

U razgovoru s Tačijem, piše u saopštenju, posebno su razmotreni izgledi za formiranje nove vlade u Prištini i u tom kontekstu Borel je pozvao lidere političkih stranaka da deluju brzo u interesu Kosova i njegovih građana.

U odvojenim razgovorima s Vučićem i Tačijem razmotren je i napredak i perspektiva evropske integracije Srbije i Kosova i ukazano na važnost napredovanja uoči samita EU - Zapadni Balkan, u Zagrebu u maju.

Aleksandar Vučić izjavio je da je sa Borelom telefonski razgovarao o situaciji u regionu i odnosima sa Prištinom.

„Nismo imali Bog zna šta da kažemo jedan drugom. Ja sam rekao da smo mi po ukidanju taksi spremni da razgovaramo sa predstavnicima Prištine, da pričamo o miru i kompromisu“, rekao je Vučić i dodao da očekuje skoru posetu Borela Srbiji.

Iz kabineta sprskog predsednika saopšteno je da je Vučić preneo visokom predstavniku EU preneo da je Srbija, „u skladu sa svojom regionalnom politikom mira i stabilnosti, spremna da nastavi dijalog, ukoliko Priština ukine neopravdanu i neodgovornu jednostranu meru uspostavljanja taksi na robu iz centralne Srbije, koja, osim srpske privrede, ugrožava i svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji“.

On je istakao da su takse u suprotnosti sa svim evropskim pravilima slobodnog protoka robe, kao i sa obavezama koje je Priština preuzela u okviru regionalne saradnje.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Srbije je naglasio da je važno da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Vučić i Borel su, kako je saopšteno, razgovarali i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije. Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi s ciljem pridruženja Evropskoj uniji i očekuje jasan strateški plan EU za proširenje i vremenski okvir za članstvo, odnosno jasan odgovor o svojoj budućnosti u Uniji.

TAČI SE SLAŽE

Predsednik Kosova Hašim Tači naveo je na Fejsbuku da se složio sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom o  "o potrebi kontinuiranog bezuslovnog dijaloga između Kosova i Srbije, kao i o neophodnosti postizanja konačnog sporazuma, koji podrazumeva uzajamno priznavanje".

“U tom razgovoru sam naglasio da je Kosovo opredeljeno da završi započete ključne reforme za članstvo Kosova u EU, tražio sam da se ispuni obaveza EU da ukine vize za naše građane, jer Kosovo ima ispunjene sve potrebne kriterijume”, napisao je Tači.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE