Obrenovac, 19.01.2022

RAZGOVOR O PROCESU DIJALOGA PRED IZBORE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 16.10.2019.
Gojković sa predsednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a

Foto:Tanjug
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se u utorak sa predsednikom Parlamentarne skupštine OEBS Džordžom Tseretelijem, sa kojim je razgovarala i o procesu dijaloga u Srbiji pred predstojeće izbore.

Gojković i Tsereteli, koji učestvuje na 141. zasedanju Interparlamentarne unije, koji se od 13. do 17. oktobra održava u Beogradu, razgovarali su i o značaju dijaloga u okviru beogradskog zasedanja IPU, kao i važnosti regionalne saradnje.

Predsednica Skupštine Srbije je upoznala predsednika PS OEBS sa procesom dijaloga u Srbiji u cilju unapređenje ambijenta održavanja predstojećeg izbornog procesa, kao i unapređenja rada parlamenta, navedeno je u saopštenju.

Gojković je napomenula da ima prostora da se unaprede mehanizmi rada u parlamentu i podsetila da je Skupština Srbije nakon predstavljanja Izveštaja Evropske komisije donela niz mera kako bi poboljšala parlamentarni rad, što je dovelo do toga da se deo poslanika, koji su bojkotovali rad najvišeg zakonodavnog tela, vrati na zasedanja parlamenta.

Gojković je naglasila da je parlament kuća demokratije i mesto gde se razgovara, ukazujući da je i 141. zasedanje Interparlamentarne unije u Beogradu pokazalo da je najvažniji dijalog u suočavanju sa izazovima i različitim pogledima.

Ona je dodala i da je Skupština Srbije otvorena za dalje unapređenje rada tog zakonodavnog tela, kao i unapređenja ambijenta za održavanja predstojećih izbora.

Govoreći o medijskom ambijentu i radu REM-a, Gojković je ukazala da je Skupština Srbije spremna da se organizuje skup i debate u parlamertnu tim povodom, kako bi se dogovorili da svi budu zastupljeni u izbornoj kampanji.

Tsereteli je ukazao na važnost dijaloga sa političkim strankama u svetlu predstojećih izbora i napomenuo da je OEBS jedna od vodećih organizacija, koja je spremna da pomogne da se prevaziđu izazovi i unapredi zakonodavstvo kako bi se postigao napredak.

Predsednik PS OEBS-a je napomenuo da je Misija OEBS u Srbiji spremna da pruži podršku po pitanju prevazilaženja izazova u kontekstu predstojećih izbora i dodao da je važna inkluzivnost izbora i da bojkot uvek nanosi štetu za strane koje bojkotuju.

Tsereteli je istakao da je važno da se iskoriste mehanizmi OEBS-a u unapređenju izbornog procesa.

On je takođe istakao da je važno ojačati dijalog i da je želja PS OEBS-a da postoje snažniji i delotvorniji parlamenti koji će rešavati probleme društava i dodao da će njegova organizacija u narednom periodu usresrediti na predstojeće izbore, pitanja izbornog zakonodavstva i medijskog okruženja.

Predsednik PS OEBS-a je ukazao da je delegacija Skupštine Srbije veoma aktivna u okviru PS OEBS i važan član organizacije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE