Obrenovac, 12.08.2022

FENOMEN V.D. DIREKTORA


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 17.01.2020.
Uprkos zakonu i preporukama - 'v.d.' status opstaje

Foto:Profimedia/Ilustracija
Međunarodni monetarni fond preporučio je Vladi Srbije da prekine sa praksom postavljanja v.d. direktora u javnim preduzećima. U suprotnom, ne može da se očekuje potpuna reforma tih preduzeća, jer su, između ostalog, podložna političkom pritisku.

Sa tom preporukom saglasni su i Svetska banka i Fiskalni savet. Međutim, kažu stručnjaci, već godinama vlasti obećavaju pomak, ali ne preduzmaju ništa konkretno po tom pitanju.

Iako suprotno zakonu, u većini direktorskih fotelja, konstantno sede vršioci dužnosti. Takva praksa otežava reformu, koja podrazumeva profesionalnu upravu, smatra Međunarodni monetarni fond, pa je u Nemanjinu 11 uputio preporuku.

"MMF je naglasio važnost poboljšanja korporativnog upravljanja i upravljanja državnim preduzećima u Srbiji. U tom kontekstu, preporučili smo vlastima da smanje preterano oslanjanje na vršioce dužnosti direktora", kaže Sebasijan Sosa, šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji.

Da će rešiti to pitanje Vlada je najavila krajem prošle godine. Ipak, podaci "Službenog glasnika", pokazuju da je samo od prošlog oktobra do danas na čelo javnih i drugih preduzeća u vlasništvu države postavljeno najmanje osam vršilaca dužnosti direktora. Među njima je od pre nekoliko dana i v.d. samog "Službenog glasnika" Jelena Trivan.

U Transparentnosti Srbija kažu, profesionalizacija se već godinama obećava, ali u najvećem delu preduzeća na republičkom nivou konkursi nisu sprovedeni, dok su se na lokalu organizovali formalno, jer se unapred znao vršilac - po političkoj liniji.

"Negde oko 70 odsto funkcioniše sa vršiocima dužnosti i u većini slučajeva ta situacija traje godinama, traje i više nego što zakon dopušta, što nas dovodi do jedne veoma ozbiljne opasnosti za vladavinu prava u celini, ali i za ekonomske interese javnih preduzeća", rekao je Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbija.

Novinarka "Nove ekonomije" Ivana Pavlović je mišljenja da se vršiocima dužnosti lakše manipuliše i da se o njihovom postavljanju odlučuje uglavnom u političkim centrima moći.

"Potvrda za to je da konkursi za neka javna preduzeća nisu nikad raspisani, a ako su i raspisani, obavljeni krugovi razgovora sa kandidatima javnost nikada nije obaveštena šta se desilo, kakav je ishod tih konkursa, a v.d. direkori i dalje sede na tim mestima)", kaže ona.

Osim u javnim preduzećima vršioci dužnosti česti su i u javnoj upravi, pa je tako od početka godine najmanje 37 pozicija direktora, pomoćnika i zamenika popunjeno u Vladi. Na taj način je od 6. januara produženo upravljanje Marka Đurića Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.

"Oko dve trećine tih položaja, a ima ih na nekoliko stotina, dakle taj vrh javne uprave u Republici Srbiji popunjavaju ljudi koji su postavljeni kao vršioci dužnosti na neke tromesečne periode i koji mogu biti zamenjeni u bilo kom trenutku, na bilo kojoj sednici Vlade, bez ikakvog obrazloženja", dodaje Nenadić.

A upravo ta zavisnost jedan je od ključnih faktora zbog kojih je v.d. status godinama akutelan, smatraju sagovornici N1, jer, takvim kadrovima je lakše manipulisati - u javnoj upravi ili preduzeću.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE