Obrenovac, 09.12.2021

POSLANICI BRIŠU IMUNITET


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 17.06.2019.
U slučaju sudskih postupaka protiv funkcionera pita se i parlament

Foto:Ž.Knežević
Pre nego što pokrene postupak protiv državnog funkcionera koji uživa imunitet, sud podnosi zahtev Narodnoj skupštini koja donosi konačnu odluku da li zaštita ostaje ili će biti ukinuta.

Ovo pravilo važi i za predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Njemu je Ustavom garantovan imunitet poput onog koji imaju poslanici. On je pre nekoliko dana rekao da se odriče imuniteta u procesu povodom tužbe lidera Narodne partije Vuka Jeremića, koji je naveo da ga je prvi čovek Srbije nazvao "šefom međunarodne bande lopova".

Predsednik je pozvao parlament da izglasa ukidanje ove zaštite kako bi išao na sud. Odluka će biti doneta kada na Trg Nikole Pašića i zvanično stigne zahtev suda.

Poslovnik Skupštine predviđa da nadležna institucija podnosi zahtev o imunitetu predsedniku parlamenta, koji ga zatim prosleđuje Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Ovo radno telo izveštaj s predlogom odluke šalje na plenum, a poslanici se na sednici izjašnjavaju o njoj.

Inače, Skupština je 2012, na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal, ukinula imunitet tadašnjem poslaniku Oliveru Duliću, koji se teretio za zloupotrebu službenog položaja u vreme dok je bio ministar životne sredine. To je jedan od retkih slučajeva da je parlament nekome ukinuo zaštitu. Osim Duliću, bez zaštite su ostale i neke sudije koje su procesuirane.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE