Obrenovac, 01.12.2021

POSETA VISOKOG ZVANIČNIKA ALIJANSE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 17.07.2019.
Vrhovni komandant NATO za Evropu stigao u Beograd

Foto:Printscreen
Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i komandant američkih vojnih snaga u Evropi Tod Danijel Volters stigao je u utorak uveče u Beograd, saznaje Tanjug.

Volters će se danas, kako je najavljeno iz Pres službe Predsednika, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Glas Amerike" je objavio, pozivajući se na izvore u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi (SACEUR), da Volters posećuje Srbiju u okviru turneje obilaska komandi i kancelarija NATO u zemljama Evrope i atlantskog regiona.

"Vojska Srbije visoko je cenjena snaga u mirovnim operacijama širom sveta", navodi se u saopštenju SACEUR.

SACEUR nije precizirao tačan termin njegove turneje, države koje će obići, niti potenijalni datum dolaska u Srbiju, kao i ko će mu biti sagovornici, a ukazano je da je povod za to Voltersovo preuzimanje komande - što se dogodilo 3. maja ove godine.

"Vrhovni štab savezničkih snaga planira da se susretne sa liderima kako bi što bolje razumeo stanje na terenu i istražio mogućnosti za poboljšanje saradnje", rečeno je Glasu Amerike.

Tod Danijel Volters je na poziciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi preuzeo od generala Kurtisa Skaparotija, a prethodno je obavljao funkcije komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i američkih vazduhoplovnih snaga u Africi.

Kako se navodi, on je aprila ove godine izjavio tokom procedure za ponovno postavljanje u čin genarala i komandanta u Odboru za oružane snage Senata SAD-a, da je američko prisustvo na Kosovu potrebno da bi se ojačao otpor kosovskih partnera na, kako se izrazio, spoljne maligne pretnje.

Takođe, tada je rekao i da američka komanda u Evropi podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD i zemljama saveznicama NATO.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE