Obrenovac, 15.08.2022

ŠOJGU U BEOGRADU


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 18.02.2020.
Obostrano zadovoljstvo rezultatima posete

Foto:Tanjug/Predsedništvo Srbije,Tanja Valič,Rade Prelić
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ispratio je svog ruskog kolegu generala Sergeja Šojgua na Aerodromu "Nikola Tesla", na kraju njegove jednodnevne posete Srbiji, a dvojica zvaničnika izrazili su obostrano zadovoljstvo rezultatima posete, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Dvojica zvaničnika izrazili su zadovoljstvo rezultatima posete tokom koje je bilo reči o daljem unapredjenju državne i vojne saradnje Srbije i Rusije i konkretnim aktivnostima koje će unaprediti sve bogatiju saradnju dve armije, navodi se u saopštenju.

Vulin je još jednom zahvalio Šojguu što je odabrao da Srbija bude prva zemlja u koju dolazi nakon što je ponovo imenovan za ministra odbrane Rusije, i zahvalio na pozivu Vojsci Srbije da učestvuje na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 9. maja u Moskvi, gde će srpski i ruski vojnici marširati zajedno na Crvenom trgu u slavu pobede.

Vulin je zahvalio ministru Šojguu na ličnom pozivu da prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju u junu ove godine.

Sastali se Vučić i Šojgu

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu sastao se juče u Beogradu i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, objavljeno je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

"Dunjevaču za dobrodošlicu dragom gostu", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu, uz fotografije dva zvaničnika.

Vučić je objavio i da je od Šojgua dobio na poklon njegove crteže i grafike.

"Hvala Sergeju na posebnom poklonu, brošuri njegovih crteža, grafika i radova u drvetu", naveo je Vučić.

On je potom objavio i da je "dragom prijatelju" Šojguu poklonio lovačku pušku Crvena zastava.

Šojguu je ranije priredjen svečani doček ispred Palate Srbije, gde je potom razgovarao sa ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom i članovima delegacija dve vojske.

Šojgu je sa Vulinom zatim obišao izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije "Odbrana 78", posvećenu NATO bombardovanju SR Jugoslavije, a u Domu garde u Topčideru uručena mu je diploma počasnog doktora nauka Univerziteta odbrane u Beogradu.

Dva ministra su zatim položila kapsulu na mesto budućeg spomenika "Večna vatra" na Groblju oslobodilaca Beograda, i vence na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Vulin i Šojgu za unapredjenje saradnje Srbije i Rusije

Ministri odbrane Srbije i Rusije Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu razgovarali su juče u Beogradu o saradnji u oblasti odbrane i naveli da su opredeljeni za njeno dodatno unapredjenje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Na sastanku kojem je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, Šojgu i Vulin su izrazili i opredeljenje da budu ostvareni svi ciljevi saradnje, "na obostrano zadovoljstvo dva prijateljska naroda i države", navodi se u saopštenju.

U saopštenju je ocenjeno da o unapredjenju saradnje dve zemlje "najbolje govori podatak" da su u 2019. godini realizovane 94 aktivnosti u okviru vojne saradnje Srbije i Rusije, a da je od 2000. do 2012. godine njihov broj bio "zanemarljiv".

Šojgu je čestitao Vulinu Dan državnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo stepenom razvijenosti saradnje Srbije i Rusije u oblasti odbrane, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Šojgu je kao najbolji pokazatelj "izuzetno razvijenih odnosa" naveo zajedničke vežbe dve vojske i dodao da je realizacijom šest vežbi prikazan visok nivo profesionalizma i vrhunska obučenost svih učesnika, i da su demonstrirani prijateljski odnosi na terenu.

Vulin je rekao da su lični odnosi predsednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića doprineli da saradnja dve države bude na "najvišem istorijskom nivou", navodi se u saopštenju.

Dodao je, kako se navodi, da je Vučić "jedini državnik u Evropi koji je rekao da njegova zemlja nikada neće uvesti sankcije Rusiji".

Vulin je rekao i da će Srbija u skladu s politikom vojne neutralnosti nastojati da razvija i dalje unapredjuje saradnju i sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), i bilateralne partnerske odnose s njenim državama članicama.

Zahvalio je Šojguu što je odabrao Beograd za prvu zvaničnu posetu otkako je ponovo izabran za ministra odbrane. Zahvalio mu je, kako se navodi, i na "ličnom angažovanju i nesebičnoj pomoći", posebno u opremanju Vojske Srbije naoružanjem i vojnom opremom iz Rusije i izrazio verovanje da će takvi projekti biti nastavljeni.

Kazao je i da Srbija "visoko ceni" to što Rusija nije priznala Kosovo i zahvalio joj "na principijelnoj i doslednoj podršci" u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i njenih nacionalnih interesa, piše u saopštenju.

Vulin je rekao i da Srbija "nikada neće zaboraviti" 2015. godinu kada je Putin na molbu Vučića odlučio da Rusija uloži veto na sednici Saveta bezbednosti UN i tako onemogući izglasavanje rezolucije koja bi osudila genocid u Srebrenici, čime je, kako se navodi, "sprečila da Srbi budu proglašeni za genocidni narod".

"Srbija želi snažnu i jaku vojsku jer je ona garant stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja", rekao je Vulin.

On je izrazio zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kao i zbog napada na Republiku Srpsku i kršenja Dejtonskog sporazuma. Naveo je da je nedopustivo formiranje vojske Kosova, njeno naoružavanje i jačanje, i da "posebno brine" izostanak reakcije Evropske unije, NATO-a i svih koji garantuju sprovodjenje Rezolucije 1244 SB UN, dodaje se u saopštenju.

Vulin je uputio čestitke Šojguu povodom predstojećeg Dana branilaca otadžbine koji se u Rusiji obeležava 23. februara.

Svečani doček Šojguu priredjen je ispred Palate Srbije, uz intoniranje himne Srbije i Rusije i smotru počasne garde.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da su avion u kojem je bio Šojgu po ulasku u vazudušni prostor Srbije dočekala tri lovca MiG 29 Vojske Srbije, koji su ga pratili do sletanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE