Obrenovac, 25.09.2022

POSVEĆENOST MIRU I MEĐUNARODNOM PRAVU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 18.10.2019.
Parlamentarci usvojili Beogradsku deklaraciju

Foto:Tanjug/Narodna skupština Srbije
Poslanici iz više od 140 zemalja sveta usvojili su u četvrtak, u okviru 141. zasedanja Interparlaemntarne unije (IPU) Beogradsku deklaraciju kojom su potvrdili posvećenost miru i međunarodnom pravu koje je, kako se navodi, temelj svetskog poretka.

U dokumentu se navodi da parlamenti podržavaju načela iz Povelje UN i potvrđuju da je bolji svet moguć unutar međunarodnog poretka zasnovanog na vladavini prava.

- Izražavamo podršku multilateralnim institucijama, sa Ujedinjenim nacijama u svom centru,osmišljenim da pronalaze rešenja za zajedničke izazove, rešavaju sporove između država, obezbeđuju odgovornost za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, da se bore protiv nekažnjivosti i proveravaju da li se države pridržavaju svojih međunarodnih obaveza - piše u deklaraciji.

Ukazuje se da svet svedoči o ozbiljnim narušavanjima međunarodnog humanitarnog prava, kao i o stalnim kršenjima osnovnih načela, principa i temelja načela međunarodnog prava, poput poštovanja teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država…

Kako se navodi, nepoštovanje sporazuma o klimi, trgovini i razoružanju takođe se smatraju kršenjem međunarodnog prava sa velikim posledicama na razvoj, blagostanje i globalnu bezbednost.

Deklaracija osuđuje svako delovanje koje nije u skladu sa međunarodnim pravom i u tom smislu poziva na ujedinjenje u okviru IPU kako bi parlamenti podsticali promene koje će viziju o boljem svetu pretvoriti u realnost.

Tokom rasprave u Beogradu prepoznato je više načina za obavljanje parlamentarnih aktivnosti u pogledu oblikovanja i primene međunarodnog prava, i tu svrhu većeg doprinosa regionalne saradnje.

Istaknuto je da je regionalna saradnja suštinska komponenta u jačanju međunarodnog pravnog poretka, koja doprinosi mirnom rešavanju sporova i uspostavljanju održivog mira.

U vezi sa tim radiće se na aktivnom podržavanju regionalnih inicijativa koje imaju za cilj podsticanje političkog dijaloga i zajedničkih projekata koji mogu povećati poverenje i razumevanje, širiće se dobre prakse I formulisati predlozi za konkretno zajedničko delovanje, jačaće se mehanizmi transprantnosti i odgovornonosti na nivou regionalnih i globalnih organizacija.

Takođe, parlamentarci iz celog sveta su usvojili rezoluciju o ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite, kao i rezoluciju o klimatskim promenama.

Beograd je u prethodnih pet dana bio svetski centar parlamentarne demokratije i okupio je na 141. zasedanju IPU više od 2.000 učesnika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE