Obrenovac, 04.12.2021

DIREKTORIMA PRETE KAZNE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 19.11.2019.
Šta javna preduzeća neće smeti da rade tokom izborne kampanje?

Foto:N.Skenderija
Direktori javnih preduzeća u Srbiji biće razrešeni dužnosti pre isteka mandata ukoliko se dokaže da su koristili resurse firme na čijem su čelu za promociju političkih stranaka.

Ovo je suština dopuna Zakona o javnim preduzećima u kojima se uvode dodatni razlozi za smenu rukovodilaca.

U tekstu koji je stigao u skupštinsku proceduru piše da se zabranjuje korišćenja službenih prostorija, vozila i inventara javnog preduzeća - bez naknade. Nije dozvoljeno promovisanje određene stranke u kampanji ili van nje u radno vreme, kao i vršenje pritiska na zaposlene da podrže određene partije ili kandidate.

Direktor će biti razrešen dužnosti ukoliko neko od zaposlenih koristi imovinu preduzeća u stranačke svrhe, a on kao rukovodilac nije preduzeo ništa da to spreči.

Deo novina u zakonu odnosi se i na kazne. Tako je predviđeno da direktori koji su znali da se imovina firme upotrebljava za propagandne svrhe budu kažnjeni od 50.000 do 150.000 dinara.

Izmene Zakona o javnim preduzećima donose se u sklopu propisa sa ciljem da se poboljšaju izborni uslovi za glasanje na proleće sledeće godine. Propisi treba da budu promenjeni do sredine decembra kada je zakazana treća runda dijaloga vlasti i opozicije, uz posredovanje EU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE