Obrenovac, 09.12.2021

GODFRI: SAD SE NEĆE MEŠATI U SPOLJNU POLITIKU SRBIJE


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 19.12.2019.
Imamo podršku na putu ka EU

Foto:Tanjug/Filip Krainčanić
Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri izjavio je u Skupštini Srbije da je njegovo glavno opredeljenje da podrži demokratske vrednosti i put Srbije ka EU.

Godfri je dodao i da se Vašington neće mešati u spoljnu politiku Srbije, ali da je važno da Beograd neguje i unapredi odnose s Briselom.

Na sastanku s članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD u srpskom parlamentu, Godfri je rekao da je američki interes da Zapadni Balkan postane stabilno okruženje i da Vašington daje punu podršku Srbiji u njenom nastojanju da postane članica EU, uključujući napore koje ulaže u uspostavljanju demokratskog i modernog poretka u državi, saopštila je Skupština Srbije.

Godfri je kazao da će dva osnovna cilja tokom njegovog mandata biti poboljšanje odnosa dve zemlje i podržavanje Srbije na njenom evropskom putu, navodi se u saopštenju.

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, Godfri je naveo da je neophodno uspostaviti normalizaciju odnosa, ali da SAD neće nametati rešenja.

"Kako bi svi bili zadovoljni, potrebno je uspostaviti rešenje prihvatljivo za obe strane, u suprotnom, normalizacija će biti kratkog veka", dodao je Godfri.

On je ukazao da postoji značajna vojna saradnja SAD i Srbije, i istakao odnose srpske vojske i nacionalne garde države Ohajo, navodi se u saopštenju.

Negativne predrasude polako se menjaju, kazao je američki ambasador i dodao, kako se navodi, da srpsko društvo "postaje mnogo otvorenije za prijateljsku saradnju".

"Ovde sam tek malo više od šest nedelja, ali svuda sam naišao na srdačan doček ljudi i njihovu iskrenu želju da se saradnja unapredi. Srbija je često prisutna u medijima u SAD, što potvrdjuje da u Srbiji vidimo dobrog partnera i želimo uspešnu saradnju", naveo je američki ambasador.

Na sastanku s Godfrijem, poslanici su imali priliku da mu postavljaju pitanja, da kroz razgovor razmene mišljenja i da predlože moguće načine za unapređenje odnosa Srbije i SAD, stoji u saopštenju.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD Dragan Šormaz rekao je da se radi na poboljšanju odnosa SAD i Srbije, ali da i dalje postoji prostor za njihovo unapređenje i produbljivanje saradnje.

Šormaz je kazao da su SAD i Srbija negovali izrazito prijateljske odnose tokom najvećeg dela vremena u prošlosti, i da su oni zahladneli posle devedesetih godina prošlog veka, dodaje se u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE