Obrenovac, 08.08.2022

JOKSIMOVI─ć: ZALIHE MEDICINSKE OPREME EU BI─ćE DOSTUPNE I SRBIJI


Izvor: N1,Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 20.03.2020.
Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da će zalihe medicinske opreme Evropske unije biti dostupne i Srbiji kroz Mehanizam civilne zaštite EU

Foto:N1


Joksimovic╠ü je izjavila da je EU donela jednu od najzna─Źajnijih odluka od po─Źetka ove krize, a koja bi vec╠ü sutra trebalo da stupi na snagu - formiranje hitne zalihe medicinske opreme (respiratora, za┼ítitne opreme, vakcina i lekova, laboratorijska sredstva) u vrednosti od 50 miliona evra, navodi se u saop┼ítenju Ministarstva za evropske integracije.      

Te zalihe ─çe se nalaziti u jednoj ili vi┼íe dr┼żava ─Źlanica EU sa namerom da obezbede brzu reakciju u slu─Źaju nedostataka ove opreme u jednoj od dr┼żava koja je pogo─Ĺena pandemijom, a oprema c╠üe biti distribuirana preko Mehanizma civilne za┼ítite EU.       

"Za nas je va┼żno ┼íto smo od 2014. godine uspeli da uklju─Źimo Srbiju u Mehanizam za civilnu za┼ítitu EU, ┼íto nam omoguc╠üava da sa istim pravima kao i punopravne ─Źlanice EU budemo korisnici ovako zna─Źajne podr┼íke", rekla je ministarka.      

Do sada, napomenula je ministarka Joksimovic╠ü, EU nije imala zalihe pomenutih medicinskih sredstava pa je ova odluka EU zna─Źajna kako za dr┼żave ─Źlanice tako i za Srbiju koja je pristupajuc╠üa zemlja i punopravna ─Źlanica Mehanizma za civilnu za┼ítitu EU.       

Ina─Źe u Mehanizmu civilne za┼ítite u─Źestvuju sve dr┼żave ─Źlanice EU ali i Srbija, Island, Norve┼íka, Severna Makedonija, Crna Gora i Turska od zemalja koje nisu ─Źlanice EU. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE