Obrenovac, 09.12.2021

VUKOSAVLJEVIĆ O POTEZIMA CRNE GORE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 20.06.2019.
Ministar kulture: Oduzimanje imovine SPC može da dovede do neprijatnih posledica

Foto:Printscreen
Ministar kulture Vladan Vukosavljević ocenio da bi usvajanje predloga zakona crnogorske vlade o slobodi veroispovesti mogao da dovede do neprijatnih posledica.

Tim zakonom je, podsetimo, predviđeno oduzimanje hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Vukosavljević je u izjavi za Sputnjik izrazio očekivanje da situacija neće da eskalira u pogrešnom pravcu i dodao da je očigledno da je SPC "predmet ugrožavanja od strane aktuelne vlasti u Crnoj Gori".

Kako je istakao, nada se da će apeli ili poruke koje su poslate iz Srbije, ali i jednog dobrog dela naroda koji živi u Crnoj Gori, uticati da se povuku ti predlozi za izmenu zakona.

Istorija SPC i srpske kulture u Crnoj Gori je dobro poznata, naveo je srpski ministar kulture i informisanja.

"Ona je jedna od temeljnih odrednica tog prostora i smatramo da bilo kakav uplit dnevne politike u vezi sa tako osetljivim pitanjima treba izbegavati. Želim da verujem i nadam se da će zdrav razum pobediti", naglasio je Vukosavljević, koji se nedavno vratio sa Svete gore, gde je boravio radi nadgledanja radova na obnovi Hilandara.

Kako je rekao, radovi na Hilandaru se odvijaju u skladu sa planom i programom. Prema njegovim rečima, za ovu godinu ministarstvo kulture odvojilo je 80 miliona dinara za rekonstrukciju.

"Obnovljen je Beli konak, radi se na Dohiji i Igumenariji, znači, imamo ritam radova koji se potpuno poštuje", zaključio je Vukosavljević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE