Obrenovac, 09.12.2021

33. PROTEST '1 OD 5 MILIONA'


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 21.07.2019.
'Zaštitimo parlament od širenja govora mržnje'

Foto:G.Srdanov
Učesnici protesta "1 od 5 miliona" okupili su se 33. put juče oko 19 sati na Terazijama, odakle su pošli u šetnju centralnim gradskim ulicama do rektorata Univerziteta u Beogradu.

Kao govornici najavljeni su profesor Filozofskog fakulteta Oliver Tošković i jedan od organizatora protesta Miodrag Simović, a okupljenima se obratio i Branislav Lečić.

- Skoro osam meseci smo na ulici, i dalje šetamo i tražimo otetu slobodu - kazao je Simović otvarajući skup.

Tošković je govor otvorio podsećanjem na karakteristike fašizma, uz konstataciju da mu je drago, kao profesoru, što vidi okupljene, iako su na raspustu.

- Razmislite u kom smeru ide ova država. Ova vlast nam govori da "ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zarada, sve je manipulacija", kako to kaže grupa “Hladno pivo”. Kad slušam izjave dela Vlade, ne znam da li da im verujem ili je svaka reč manipulacija - kazao je Tošković.

Tošković je pozvao i na zaštitu državnih institucija od uzurpacije.

- Treba da zaštitimo parlament od poslanika koji šire govor mržnje. Molim vas da i kada šetnje prestanu ne prestanete da protesujete. Građanska neposlušnost pokazuje da vlast i parlament ne mogu da rade bilo šta - kazao je Tošković.

Lečić: Čuvajte vatru u sebi

Iako prethodno nije najavljen, okupljenima je sa vozila i ovaj put govorio glumac Branislav Lečić.

- Evo nas opet na istom mestu i zna se da imamo razlog. Leto je, gledamo kako da se rashladimo, a iz nas bukti vatra. Tvrdim vam da će u septembru biti mnogo više ljudi, sa razlogom da sistem završi svoje postojanje. Danas je svaka vrsta podele u svetu prošlost. Nema razloga da se bilo ko deli. Ovo je častan narod koji ima duha i koji pobeđuje i u najtežim trenucima, kao Novak Đoković. Nemamo razloga da se stidimo porekla i istorije. Sada akumuliramo snagu, ova vatra ne sme da se ugasi. Istrajaćemo do pobede, a pobedićemo jer je nemoguće ostaviti ovaj nakazni sistem. Čuvajte vatru u sebi, razbuktaće se - kazao je Lečić, nakon čega je počela šetnja.

Šetnja je završena ispred Rektorata, gde su, kako je rečeno, došli da "pokucaju na vrata i podsete ih da budu odgovorna institucija".

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu. Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom “Stop krvavim košuljama”.

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv “Stop krvavim košuljama” da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala “1 od 5 miliona”.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE