Obrenovac, 09.12.2021

ZNAČAJAN ALAT U RADU SLUŽBENIKA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 22.12.2019.
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije objavilo je Priručnik za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku

Foto:P.Mitić
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije objavilo je Priručnik za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku (JBS) koji će, kako je saopšteno, biti značajan alat u radu službenika koji su ovlašćeni za vođenje, odnosno ažuriranje biračkog spiska.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, u Priručniku je predstavljen postupak ažuriranja biračkog spiska od raspisivanja izbora do zaključenja biračkog spiska do 72 sata pre dana izbora, s detaljnim objašnjenjima postupka obaveštavanja građana o načinu uvida u birački spisak i ostvarivanju prava za glasanje po mestu boravišta u zemlji ili u inostranstvu.

Priručnikom se preciziraju činjenice o biraču koje se upisuju u birački spisak, mesna nadležnost kao i način donošenja rešenja o promenama u biračkom spisku - rešenja o brisanju birača iz biračkog spiska ili rešenja o izmeni, dopuni ili ispravci neke činjenice o biraču.

Poseban deo Priručnika posvećen je pravu birača na žalbu na rešenje o promenama u biračkom spisku, odnosno postupku i predviđenim rokovima za ostvarivanje ovog prava. Protiv rešenja koje je ministarstvo nadležno za poslove uprave donelo u prvom stepenu, može se podneti tužba Upravnom sudu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE