Obrenovac, 08.08.2022

MESEC DANA BEZ PARLAMENTA


Izvor: Maja Đurić,N1,Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 23.04.2020.
OEBS: Važno je da parlament nastavi da funkcioniše tokom krize

Foto:REUTERS/Marko Djurica


Više od mesec dana, koliko je vanredno stanje na snazi, poslanici Skupštine Srbije nisu zasedali. Skupština je raspuštena uz obrazloženje da sednice nisu bezbedne zbog potencijalnog širenja zaraze koronavirusa. Za to vreme parlament u susednoj Hrvatskoj uz dodatne mere bezbednosti, i pored oštećenja posle zemljotresa, nastavlja da radi. Stručnjaci, opozicija i predstavnici Evropskog parlamenta zabrinuti su za parlamentarizam i demokratiju u Srbiji, stoga je pitanje da li će se i kada nastaviti politički život u parlamentu?

"Kršenje Ustava" - u te dve reči staju sve kritike pojedinih pravnika, politikologa, političkih analitičara o tome kako je vlast u Srbiji uvela vanredno stanje.

Vrata Parlamenta "zaključana" su još početkom marta, a više od mesec dana Skupština Srbije kao najviše zakonodavno telo u zemlji nije kontrolor izvršne vlasti.

Da li je demokratija na repspiratorima? Za političku opoziciju u Srbiji dileme nema - vlast koristi vanrednu situaciju da ojača političku moć i uguši kritičke tonove.

Poslanik Demokratkse stranke Balša Božović veruje da je vanredno stanje iskorišćeno da bi se, kako je rekao, vladalo uredbama i ukazima, i da se zakonodavna grana vlasti apsolutno izbriše.

"Ono što je naša velika briga, naša velika bojazan - mi možda ovu pandemiju pobedimo, koronavirus pobedimo, ali da će umreti zapravo parlament. Što bi bilo pogubno za buduće generacije u Srbiji", upozorava Božović.

Narodni poslanik Đorđe Vukadinović mišljena je da je svakako bolje da institucije rade, pa makar nesavršeno. "A jasno je da je ovaj parlament višestruko nesavršen", konstatuje Vukadinović.

I oni koji prate politički život u Srbiji iz Brisela dele slične strahove. Iz Evropskog parlamenta poručuju aktuelnom vladajućem režimu da "demokratija ne sme da bude žrtva pandemije" i da poslanici treba da se vrate u plenum što pre.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećava: Skupština nastavlja sa radom za sedam do deset dana.

"Od sedam do deset dana ne znam kako trebalo bi da se obezbedi, ne mogu kao ovde - ovde je kao tvrđava na Pinku, ali da se obezbedi Parlament da se obezbedi, da svi ljudi dobiju maske rukavice, prostor, vizire, dezinfekciona sredstva, da se zakaže i sednica Skupštine Srbije - to je važno", izjavio je Vučić 18. aprila.

Svaka država bi morala da ima 250 maski i 250 pari rukavica za predstavnike svog parlamenta, kaže za N1 profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta "Union" Vesna Rakić Vodinelić i dodaje da ukoliko država to nema, onda se radi o disfunkcionalnoj legislativnoj vlasti.

"Parlament je najviši organ vlasti u ovoj državi, ako nemate učešće Parlamenta u jednoj ovako ozbiljnoj situaciji, onda nemate ni obrise države. Drugi problem je i to da li je ispunjen uslov za proglašenje vanrednog stanja, jer je uslov opasnost koja preti opstanku države ili građana, a mi nemamo nikakvu sudsku praksu koja bi rekla da li je ova pandemija nešto što ugrožava opstanak države i građana ili ne", istakla je Rakić Vodinelić.

Inače, grupa od šest advokata podnela je Inicijativu za ocenu ustavnosti odluke o uvođenju vanrednog stanja Ustavnom sudu. A Toplički centar za demokratiju i ljudska prava podneo je krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića, Maje Gojković i Ane Brnabić Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog osnova sumnje da su izvršili napad na ustavno uređenje odlukom o uvođenju vanrednog stanja.

Važno je da parlament nastavi da funkcioniše tokom ove krize u cilju obezbeđivanja demokratske i efektivne kontrole tamo gde je to moguće, naveo je za RSE šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Andrea Oricio.

"Inovativna platforma e-parlament, koja je pokrenuta uz pomoć Misije OEBS-a, mogla bi biti efikasno prilagođena da omogući plenarne sesije na daljinu i pomogne parlamentu da bezbedno funkcioniše poštujući time i mere socijalne distance", navodi se u odgovoru na pitanje RSE da li Misija OEBS-a prati status ljudskih prava u Srbiji u vanrednom stanju uvedenom zbog pandemije koronavirusa.

U dopisu upućenom RSE navodi se da Misija OEBS-a podržava sve napore srpskih vlasti da obezbede da parlament nastavi svoju nadzornu ulogu, čak i posebno u hitnim slučajevima i kada je na snazi vanredno stanje.

Misija priprema neke konkretne pakete pomoći, posebno usmerene na najosetljive grupe u vanrednom stanju, stoji u dopisu.

"Nameravamo da preusmerimo aktivnosti na potrebe Srbije nakon COVID-19 u cilju pomoći humanitarnog i institucionalnog oporavka. Već smo počeli sa nekim određenim aktivnostima u saradnji sa civilnim sektorom, pružajući prvu pomoć pripadnicima najosetljivijih grupa u jugozapadnoj i južnoj Srbiji, uključujući žrtve trgovinom ljudima, i pomogli smo partnerskim institucijama da dobiju odgovarajuću opremu u ovo krizno vreme", naveo je ambasador Oricio.

Takođe je navedena spremnost za pomoć, sa svim zainteresovanim stranama u Srbiji, u proceni uticaja ovog vanrednog perioda na ključne oblasti kao što su, na primer, jednakost polova, porodično nasilje ili alati za borbu protiv korupcije.

Navodi se i podrška Radnoj grupi za implementaciju nedavno usvojene Medijske strategije kroz njen Akcioni plan i dodaje da Misija nastavlja da pruža podršku Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE