Obrenovac, 04.12.2021

SZS PISAO EVROPSKOM PARLAMENTU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 23.12.2019.
Osporavaju ocene evroposlanika i traže izbor kompletno novog sastava REM-a

Foto:O.Bunić/RAS Srbija
Savez za Srbiju (SzS) uputio je otvoreno pismo predstavnicima Evropskog parlamenta koji učestvuju u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije, u kojem ocenjuju da do sada nije postignut napredak u tom procesu i traže da se, između ostalog, izabere kompletno nov sastav REM-a i uspostavi prelazna administracija.

SzS u pismu osporava ocenu predstavnika EP da je učinjen značajan iskorak u stvaranju boljih uslova za izbornu utakmicu i ocenjuje da se delegacija EP bavi "tehničkim poboljšanjima" pre svega tokom predizborne kampanje što, kako navode, neće omogućiti fer i poštene izbore.

Zato traže da se formira kompletno novi sastav REM od devet članova, a ne da se, kako je dogovoreno, izabere samo pet novih članova, kao i da oni budu ljudi iz struke koji su dokazani i nisu bliski partijama.

SzS traži i da se onemogući svaki pritisak na birače u Srbiji, da se javni servis otvori za drugačije mišljenje tokom celog dana i u svim emisijama, kao i da se, kako navode, spreči satanizacija svih koji drugačije misle na privatnim televizijama sa nacionalnom frekvencijom i u tabloidima.

Traže i uspostavljanje prelazne administracije kao garanta da će sve dogovoreno biti i implementirano i da, kako navode, Evropa prestane da tretira problem u Srbiji na drugačiji način od onoga kako je rađeno da bi se obezbedili fer i pošteni izbori u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

SzS navodi da se samo pod tim uslovima mogu obezbediti slobodni izbori na kojima će učestvovati ne opozicione stranke, već svi "slobodnomisleći građani Srbije".

Navode i da se u velikom delu opozicione javnosti pojavila sumnja u to da su runde međustranačkog dijaloga "smišljeni scenario" po kojem bi predstavnici EP u februaru rekli da je sve ispunjeno i da, iako nije idealno, postoji napredak dovoljan za izlazak na izbore, te dodajud a veruju da to nije tačno jer bi se na taj način, kako navode, direktno pomogao "jedan autokratski režim".

U poslednjoj rundi međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije ispred Evropskog parlamenta učestvovali su predsednica delegacije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon, stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i diplomata Knut Flekenštajn.

SzS ne učestvuje u međustranačkom dijalogu u parlamentu, ali su imali odvojene razgovore sa predstavnicima EP.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE