Obrenovac, 29.01.2022

51. PROTEST 'JEDAN OD PET MILIONA'


Izvor: Beta/FoNet/N1,Lokalne novine | Obrenovac, 24.11.2019.
Pobeda studenata i oslobođen Univerzitet

Foto:poceloje.rs
Učesnici protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu poručili su da poništavanje doktorske disertacije mininistra finansija Siniše Malog mora da zabrine vlast i ukaže joj šta treba da radi, da bi branila akademsku čestitost i društvo.

Pedeset prvi protest "Jedan od pet miliona" završen je ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu. Na kraju protesta učesnicima protesta trebalo je da se obrati profesor Raša Karapandža, ali nije bio u mogućnosti te je aktivistkinja "Jedan od pet miliona" Valentina Reković pročitala njegov tekst sa Peščanika "Epilog", objavljen nakon sednice Odbora za profesionalnu etiku u četvrtak.

Ispred Ministarstva finansija okupljenima se obratio aktivista "Jedan od pet miliona" Srđan Marković i kazao da su studenti odneli jednu pobedu, ali da ne treba još slaviti. 

Marković je kazao da se u Ministarstvu finansija nalazi "dokazani lopov" koji zavlači "ruke u naše džepove".

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" krenuli su nešto pre 18.30 časova u šetnju centralnim gradskim ulicama, a kolonu su zajedno predvodili studenti koji su držali pod blokadom zgradu Rektorata i profesori Univerziteta u Beogradu.

Prethodno se okupljenima na Platou ispred Filozofskog fakulteta obratio profesor Slobodan Prvanović koji je zahvalio studentima koji su, kako je ocenio, "uspeli da spasu Univerzitet" blokadom zgrade Rektorata.

On je zahvalio i profesoru Raši Karapandži jer je 2014. godine doveo u pitanje doktorski rad Siniše Malog. 

"Parafraziraću Nila Armstronga, ovo je veliki korak za Univerzitet a mali za Srbiju", rekao je Prvanović povodom zaključka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da u doktorskom radu ministra finansija Siniše Malog postoje elementi "neakademskog ponašanja", čime je praktično utvrđeno da je reč o plagijatu. 

On je prozvao i Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu "trgovinu ordenjem", kao i veze sa Minisrarstvom odbrane u tim pogledu, a za Radio televiziju Srbije (RTS) konstatovao je da primenjuje "Gebelsove stavove".

Okupljenima se obratila i profesorka Biljana Stojković, za koju su organizatori kazali da ih je podržavala za vreme blokade Rektorata u septembru. Komentarišući navode da bi pitanje spornog doktorata Malog bilo rešeno i bez blokade Rektorata, Stojković je kazala da "oni koji su bili uz studente znaju da to nije tačno".

"Ovaj režim nam već sedam godina nam govori nešto drugo. Moramo li slušati studente da to nije 'nešto drugo', ko je budućnost ove zemlje", zapitala je na protestu Biljana Stojković.

Ona je istakla da su studenti koji su protestovali zbog doktorske diertacije Malog pokazali šta treba da se radi i kako treba da se pokaže akademska čestitost. Stojković je konstatovala da studenti koji protestuju profesorima pokazujuu šta treba da rade i kako treba da brane akademsku čestitost u društvu. Ona je zapitala da li društvo mora da sluša studente, koji jasno ukazuju na kršenje zakona ili da se poštuju propisi, koji ne priznaju plagijate. 

"Moramo se uzeti u pamet - Rektorat je stao na crtu ovoj vlasti i više nema nazad", poručila je Stojković. 

Slučaj sa procedurom ispitivanja doktorata Malog ona je uporedila sa talačkom krizom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE