Obrenovac, 05.10.2022

DRUGA RUNDA MEĐUSTRANAČKOG DIJALOGA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 26.10.2019.
Razgovoru će prisustvovati Bilčik i Fajon?

Foto:Printscreen
Druga runda razgovora izaslanika EP sa predstavnicima parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih stranaka u Skupštini Srbije biće održana 14. i 15. novembra.

Razgovorima bi trebalo da se priključe i novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i nova predsednica Odbora EP za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon, saznaje Tanjug.

Bilčik je nedavno rekao da će njegov glavni zadatak kao novog izvestioca za Srbiju biti da prati politička dešavanja i da sastavi godišnji izveštaj o procesu njenog pridruživanja, dok je Fajon bila svojevremeno i izvestilac EP za viznu liberalizaciju sa našom zemljom, a na novoj funkciji zamenila je poslanika Eduarda Kukana.

Planom predsednika spoljnopoliitčkog odbora EP Dejvida Mekalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.

Prva runda međustranačkog dijaloga u Skupštini, održana je 9. i 10. oktobra, kada je sa predstavnicima stranaka u Beogradu razgovarao izaslanik EP Knut Flekenštajn.

Nakon tih razgovora, iz Skupštine Srbije je saopšteno da će se druga runda fokusirati na poboljšanje parlamentarnog dijaloga, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira.

U rezimeu zaključaka prve runde dijaloga navodi se da su učesnici voljni da nastave učešće u formatu međustranačkog dijaloga kako bi diskutovali o napretku, kao i o izraženim nedostacima, te ostvarenom u poboljšanju uslova za održavanje izbora.

Na dnevnom redu prvog međupartijskog dijaloga razmotrena su četiri, kako se navodi, suštinska pitanja: razmatranje nedavnih predloga za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, mediji i uloga REM i RTS, finansiranje kampanja i obrazovanje glasača, odnosno obuka i transparentnost biračkog spiska.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE