Obrenovac, 15.08.2022

EU ULAŽE U ŽIVOTNU SREDINU U SRBIJI


Izvor: VOA,Lokalne novine | Obrenovac, 27.02.2020.
Fabrici govori o paketu koji će za ovu i narednu godinu obezbediti 80 miliona evra

Foto:Tanjug/Dimitrije Goll
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da se zajedno sa predstavnicima domaćih vlasti dogovara novi finansijski paket koji će za ovu i narednu godinu obezbediti 80 miliona evra za životnu sredinu u Srbiji.

Fabrici je rekao da EU pokreće "Zeleni dogovor", s ciljem da u narednih 30 godina EU postane neutralna kada je reč o emisiji ugljendioksida.

"Bili bismo prvi kontinent koji bi to postigao, međutim to nije baš jednostavno za poslovnu zajednicu, ali su i oni svesni da takva promena znači i prilike. U martu će Evropska komisija usvojiti prvi zakon o klimi koji će definisati potrebe investitora i preduzetnika, i radi na pripremi održivog investicionog plana, koji bi trebalo da ima fond od jednog biliona (1.000 milijardi) evra", objasnio je Fabrici.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da energetski bilans Srbije za 2020. godinu predviđa da oko 20 odsto ukupne potrošnje energije bude iz obnovljivih izvora.

"Svi kapaciteti korišćenja energije vetra u Srbiji izgrađeni su na teritoriji Vojvodine. Osam vetroelektrana proizvode električnu energiju u Kuli, Alibunaru, Vršcu, Plandištu, Kovačici i Kovinu, a očekuje se početak izgradnje još četiri elektrane u opštinama Alibunar i Pančevo", rekao je Milićević.

On je naveo da je od jula 2016. godine uloženo je 1,4 milijarde dinara za finansiranje i sufinansiranje projekata u kojima su energetski sanirani javni objekti predškolske ustanove, škole, bolnice, te je rekonstruisana i ulična rasveta i rasveta u brojnim javnim ustanovama.

Milićević je dodao da je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj počela izrada "Atlasa energetske efikasnosti Vojvodine" analizom stanja energetske efikasnosti 81 javne zgrade.

"Rezultati su pokazali da bi se primenom predloženih mera za poboljšanje energetske efikasnosti ostvarila ušteda energije od čak 60 odsto u odnosu na dosadašnje troškove zagrevanja i rasvete tih objekata koji se plaćaju iz budžeta, ali i da bi se znatno umanjilo zagađenje koje nastaje emitovanjem ugljen-dioksida", kazao je Milićević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE